Ευρώπη

22 Οκτωβρίου 2013 19:26

Αρχίζουν, στο Βερολίνο, οι διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο συνασπισμό»

Ξεκινούν επισήμως, την Τετάρτη το μεσημέρι, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Xιστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στην Γερμανία.

-

Η διαπραγμάτευση θα αρχίσει στα κεντρικά γραφεία του CDU στο Βερολίνο υπό τους αρχηγούς των τριών κομμάτων, Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις των ομάδων εργασίας, οι οποίες, αναμένεται να ολοκληρωθούν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε ότι στόχος είναι να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση πριν από το τέλος του έτους, ενώ εκτίμησε ότι παρά τις διαφωνίες, είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί τελικά συμφωνία.

Το SPD προσέρχεται, πάντως, στις διαπραγματεύσεις με κατάλογο δέκα «αδιαπραγμάτευτων» σημείων. Βασικό σημείο των διεκδικήσεων των Σοσιαλδημοκρατών αποτελεί η εισαγωγή υποχρεωτικού κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ ανά ώρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο σε άνδρες και γυναίκες.

Το αίτημα για τον κατώτατο μισθό έχουν απορρίψει, προεκλογικά, οι Χριστιανοδημοκράτες, με το επιχείρημα ότι θα οδηγήσει σε μεταφορά επιχειρήσεων εκτός συνόρων, κυρίως στην Τσεχία και στην Πολωνία και, επομένως, σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Ο βασικός επικριτής της πρότασης, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε, ωστόσο, πρόσφατα ότι «εφόσον η εφαρμογή του κατώτατου μισθού γίνει κατά τρόπο ο οποίος θα εγγυάται ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι CDU και CSU θα «δώσουν» τον κατώτατο μισθό, με στόχο να διατηρήσουν τους φόρους στα σημερινά επίπεδα και να μην αυξήσουν τους συντελεστές από το 42% στο 49% για τους πιο εύπορους Γερμανούς, όπως ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το ζήτημα της φορολογίας απουσιάζει εντελώς από τα «10 σημεία» του SPD.

Η ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Σοσιαλδημοκρατών στις διαπραγματεύσεις.

Το SPD συντάχθηκε προεκλογικά με τους Χριστιανοδημοκράτες κατά ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, επιμένει, όμως, να απορρίπτει το ρόλο του ΕΜΣ στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τάσσεται υπέρ της επιβολής φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και ζητεί επενδυτικό πρόγραμμα στα πρότυπα του Σχεδίου Μάρσαλ για τις χώρες της Ευρωζώνης που τελούν υπό κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να σηματοδοτήσουν την αλλαγή πολιτικής με την αντικατάσταση του  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε έχει ταυτιστεί προσωπικά με την εφαρμοζόμενη πολιτική και η Άγγελα Μέρκελ θα θεωρήσει «ήττα» ενδεχόμενη απομάκρυνσή του. Το τελικό σχέδιο συμφωνίας θα τεθεί υπό την κρίση των 472.000 μελών του SPD, τα οποία, με επιστολική ψήφο, θα κληθούν να το εγκρίνουν ή να το απορρίψουν.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)