Ευρώπη

22 Οκτωβρίου 2013 13:59

Την ύστατη στιγμή αποφεύχθηκε σύγκρουση στον αέρα δύο Μπόινγκ 747

Άγιο είχαν οι περίπου 1.000 επιβάτες των δύο Boeing 747 που λίγο έλειψε να συγκρουστούν πάνω από τη Σκωτία.

-

Τα δύο αεροσκάφη βρέθηκαν σε τροχιά σύγκρουσης στον εναέριο χώρο πάνω από την πόλη Μοντρόουζ και όπως προέκυψε από την έρευνα, η παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Καθώς ο πύργος ελέγχου στη Σκωτία διέκρινε την επικινδυνότητα της κατάστασης, έδωσε οδηγίες στους πιλότους των δύο αεροσκαφών να αλλάξουν κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, κάλεσε τον πιλότο του αεροσκάφους που βρισκόταν αριστερά να κατευθυνθεί αριστερά, ζητώντας παράλληλα από τον κυβερνήτη του Μπόινγκ που βρισκόταν δεξιά να κατευθυνθεί δεξιά, ώστε να απομακρυνθούν.

Για λόγους, που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, ο κάθε πιλότος εκτέλεσε την εντολή που αφορούσε στο αεροσκάφος του άλλου. Και τότε σήμανε κόκκινος συναγερμός!

Ένα λεπτό αργότερα ο πύργος ελέγχου ζήτησε από τον ένα πιλότο να χάσει εσπευσμένα ύψος, κάτι που αποδείχθηκε σωτήριο και απέτρεψε μία πολύνεκρη τραγωδία.

Το περιστατικό συνέβη στις 23 Ιουνίου, αλλά είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής για την ασφάλεια των αερομεταφορών στη Μεγάλη Βρετανία.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)