Ευρώπη

21 Οκτωβρίου 2013 17:00

Κάηκε το σπίτι της Μάτα Χάρι

Παρανάλωμα του πυρός έγινε, το απόγευμα του Σαββάτου, το σπίτι όπου γεννήθηκε η διάσημη κατάσκοπος Μάτα Χάρι στο Leeuwarden της Ολλανδίας. Το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς.

-

Η φωτιά, που έκαψε το σπίτι της διάσημης κατασκόπου, πριν τεθεί υπό έλεγχο, προκάλεσε το θάνατο ενός νεαρού ενοίκου και κατέστρεψε πολλά κτίρια ιστορικής σημασίας.

Η Μάτα Χάρι, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν  Margaretha Geertruida Zelle, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1876.  Ως παιδί ευκατάστατης οικογένεια έλαβε καλή παιδεία, ωστόσο η επιχείρηση του πατέρα της χρεοκόπησε το 1889, οι γονείς της χώρισαν και η μητέρα της πέθανε το 1981.

Σε ηλικία 18 ετών απάντησε σε αγγελία γάμου από τον  στρατιωτικό Rudolf MacLeod, που ζούσε στις ολλανδικές δυτικές Ινδίες, σημερινή Ινδονησία. Με «όχημα» το γάμο της δικτυώθηκε στην υψηλή κοινωνία της Ολλανδίας.

Μελέτησε τις ινδονησιακές παραδόσεις και χορό και πήρε το «καλλιτεχνικό» όνομα Μάτα Χάρι που σημαίνει «Μάτι της Ημέρας». Το 1903  εγκατέλειψε τον σύζυγό της και έφυγε για το Παρίσι όπου γνώρισε μεγάλη φήμη ως εξωτική χορεύτρια επεκτείνοντας τις διασυνδέσεις της.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Γερμανίας. Το 1917 κρίθηκε ένοχη και εκτελέστηκε. Η πολυτάραχη ζωή της – που είχε έντονη τραγική χροιά – μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη αρκετές φορές.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)