Ευρώπη

15 Οκτωβρίου 2013 23:00

Προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας

Περικοπές δαπανών ύψους 3,9 δισ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 που κατέθεσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

-


Ο προϋπολογισμός φέρνει απολύσεις τουλάχιστον κατά 2% στο δημόσιο τομέα και κατά 3% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα-πλην των νοσοκομείων. Στο δημόσιο αυξάνονται οι ώρες εργασίας από 35 σε 40 εβδομαδιαίως και το όριο συνταξιοδότησης στα 66 από τα 65 έτη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που αμείβονται με μισθό άνω των 600 ευρώ τον μήνα θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται από 2,5% έως 12%, μεταδίδουν πορτογαλικά Μέσα Ενημέρωσης. Έως 10% θα περικοπούν και όλες οι συντάξεις του δημοσίου οι οποίες υπερβαίνουν τα 600 ευρώ.

«Οι προσπάθειες αυτές είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα δανεισμού που λήγει τον Ιούνιο του 2014. Οι απαιτούμενες θυσίες είναι απαραίτητες για να εξασφαλισθεί το μέλλον», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουΐζ Αλμπουκέρκι.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κουέλιο σχεδιάζει να αυξήσει τα έσοδα από τη φορολογία κατά 2,1%, ιδίως μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 4% του ΑΕΠ μέσα στο 2014, βάσει των συμφωνιών με τους διεθνείς δανειστές της (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) στο πλαίσιο της δανειακής διευκόλυνσης με 78 δισ. ευρώ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)