Κοινωνία

Χθες 20:14

Λύτρας: Το σκεπτικό πίσω από την αποφυλάκισή του

Ποιο ήταν το "κλειδί" για την αποφυλάκιση του γνωστού ποινικολόγου. Γιατί οι δικαστές αποφάσυσαν να "ελαφρύνουν" την κατηγορία.

Λύτρας: Το σκεπτικό πίσω από την αποφυλάκισή του
-

Των Λία Κοντοπούλου/Άννα Νικολάου για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1

Την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους, του Απόστολου Λύτρα αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο, παραπέμποντας σε δίκη τον ποινικολόγο για το επεισόδιο ξυλοδαρμού της συζύγου του, μετατρέποντας όμως την κατηγορία, από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Ο Απόστολος Λύτρας θέλησε με δήλωσή του να ευχαριστήσει "τους δικηγόρους μου, την οικογένειά μου και τους συναδέλφους όλους, οι οποίοι μου συμπαραστάθηκανσε αυτή τη δυσκολία"

Ο ποινικολόγος μέσω του δικηγόρου του ζήτησε ξανά συγγνώμη από τη σύζυγό του για το επεισόδιο του ξυλοδαρμού, που τον έφερε στη θέση του κατηγορουμένου και του στέρησε την ελευθερία του για αρκετές εβδομάδες.

Ο Απόστολος Λύτρας αμέσως μετά την έξοδό του από τις φυλακές Κορίνθου επιβιβάστηκε σε όχημα συνεργατών του και επέστρεψε στην Αθήνα. Όμως πλέον δεν θα μπορεί να διαμένει στο ίδιο σπίτι με τη σύζυγό του.

Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη και σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση.

Οι δικαστές αποφάσισαν την παραπομπή του Απόστολου Λύτρα στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών και μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Έτσι ο γνωστός ποινικολόγος δεν θα δικαστεί για το κακούργημα της ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης αλλά για ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη από πρόθεση.

Το "κλειδί" της αποφυλάκισης του

Το κλειδί ήταν η μετατροπή της αρχικής κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. Στα πλημμελήματα δεν προβλέπεται προσωρινή κράτηση έτσι ήταν επόμενο ο Απόστολος Λύτρας άμεσα να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.

Γιατί όμως οι δικαστές ελάφρυναν την κατηγορία;

Όπως περιγράφουν στο σκεπτικό τους, οι σωματικές βλάβες από τον ξυλοδαρμό, παρά τη σοβαρότητά τους δεν προκάλεσαν κίνδυνο ζωής στην παθούσα, ούτε προέκυψε άμεσος δόλος.

Χαρακτηριστικά στο βούλευμα αναφέρετε πως "ο κατηγορούμενος την έπληξε με γυμνά χέρια, ενώ τα χτυπήματα δεν ήταν μεγάλης διάρκειας και ικανά να προκαλέσουν επικίνδυνη κατάσταση. Η παθούσα δεν νοσηλεύτηκε μετά τον ξυλοδαρμό της και δεν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των τραυμάτων"

Πριν από λίγες ημέρες η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα με υπόμνημα είχε ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισης, όχι όμως και υπέρ της μετατροπής της κατηγορίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Λύτρας: Η αποφυλάκιση, η νέα “συγγνώμη” και οι όροι

Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: Η συνεργασία ΗΠΑ - Κύπρου υπονομεύει τους Τουρκοκύπριους

Μεταναστευτικό: Τα “πυρά” Μητσοτάκη και η αγωνία της ΕΕ για το “σφράγισμα” της Γερμανίας

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)