Κοινωνία

11 Σεπτεμβρίου 2024 23:50

Αθήνα: Έστησε... “εργοστάσιο” πλαστών διαβατηρίων

Την τελευταία λέξη της τεχνολογίας φέρεται να είχε προμηθευτεί ο νεαρός παραχαράκτης, με σκοπό να μιμείται σε κάθε λεπτομέρειεα τα νέου τύπου ταξιδιωτικά έγγραφα.

Αθήνα: Έστησε... “εργοστάσιο” πλαστών διαβατηρίων
-

Για σύσταση συμμορίας, πλαστογραφία, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και κατάρτιση ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων κατηγορείται 35χρονος μετανάστης κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης χθες Τρίτη 10.09 στο Κέντρο. Αναζητείται συνεργός του, επίσης μετανάστης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος συμμετείχε σε κύκλωμα το οποίο δραστηριοποιούνταν στην κατασκευή και εμπορία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων (κυρίως διαβατηρίων αλλά όχι μόνο), τα οποία εν συνεχεία χρησιμοποιούνταν ως δήθεν γνήσια για την μετάβαση μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως μέσω της αεροπορικής οδού.

Επίσης, σε συνεργασία με τη Europol, διαπιστώθηκε ότι το υπό έρευνα κύκλωμα δραστηριοποιείται από το 2021 στην κατάρτιση και εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ οι γερμανικές Αρχές είχαν προβεί σε κατάσχεση δέματος το οποίο περιείχε πλαστά διαβατήρια το 2021, και αποστολέας των οποίων ήταν ο 35χρονος.

Για τον σκοπό αυτόν φέρεται λειτουργούσε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, το οποίο διέθετε εξειδικευμένο επαγγελματικό εξοπλισμό εκτύπωσης και εγχάραξης εγγράφων και πλαστικών καρτών σύγχρονης τεχνολογίας laser, αλλά και κατάλληλες πρώτες ύλες.

Μεταξύ των κατασχεθέντων βρέθηκε και σύγχρονη, επαγγελματικού τύπου συσκευή εκτύπωσης με τεχνολογία laser, η οποία δεν αποτελεί σύνηθες εύρημα σε κοινά εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, καθώς πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες κατάρτισης πλαστών εγγράφων τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όσο και ως προς τη «γκάμα» των εγγράφων τα οποία μπορεί να παράξει, και ιδίως σε έντυπα νέου τύπου, τα οποία ως επί το πλείστον έχουν τη μορφή πλαστικής κάρτας.

Προκειμένου ο 35χρονος και ο συνεργός του να αποκρύπτουν τη δράση τους, είχαν εγκαταστήσει το εργαστήριο σε κατοικία την οποία δεν χρησιμοποιούσαν ως μόνιμη κατοικία κανενός από τους δύο, αλλά αποκλειστικά και μόνο ως έδρα για τη λειτουργία του εργαστηρίου.

Η ποσότητα των εγγράφων τα οποία έχουν διακινηθεί εκτιμάται σε πολλές χιλιάδες, ενώ τα έγγραφα τα διοχέτευαν σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών ή απευθείας σε υποψήφιους για προώθηση μετανάστες.

Από την εμπορία των εγγράφων εκτιμάται πως αποκόμιζαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 600 έως και 900 ευρώ ανά έγγραφο, ανάλογα με το είδος, και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου.

Επιπρόσθετα, ο 35χρονος το 2023 είχε προβεί στη μίσθωση κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια εφοδίαζε άλλα άτομα με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις περί φιλοξενίας τους στην εν λόγω κατοικία προκειμένου ως αιτούντες άσυλο να αποκρύπτουν την πραγματική κατοικία τους, δηλώνοντας ψευδή στοιχεία στην αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου.

Ο 35χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και κατόπιν έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν

  • 16 δελτία ταυτότητας,
  • 7 διαβατήρια,
  • 10 άδειες διαμονής,
  • 1 αυτόματο λέιζερ εγχάραξης καρτών,
  • 1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • 1 πλαστικοποιητής,
  • 1 εκτυπωτής-σαρωτής εγγράφων,
  • 1 λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας,
  • 1 άδεια ικανότητας οδήγησης και
  • 2 κινητά τηλέφωνα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της Επιχειρησιακής Δράσης EAST MED 2.2 του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του οποίου ηγείται η χώρα μας. Προκειμένου να διερευνηθούν άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα και να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της δράσης του κυκλώματος, η οποία παρουσιάζει διεθνή χαρακτήρα, η Διεύθυνση Αλλοδαπών θα ενισχυθεί από ειδικό εμπειρογνώμονα της Europol ώστε να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο, των πληροφορικών στοιχείων, με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της Europol (Mobile Office).

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ειδήσεις σήμερα:

Βόλος: Μάνα κατήγγειλε τον γιο της για να τον “σώσει”

Μεταναστευτικό - Μητσοτάκης από τη Βιέννη: Δεν θα επωμιστούμε δυσανάλογα μεγάλο βάρος (εικόνες)

Βιετνάμ: Εκατοντάδες νεκροί από τον τυφώνα Γιάγκι (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)