Κοινωνία

11 Σεπτεμβρίου 2024 18:50

“Daniel” - ”Elias”: Ο Σταϊκούρας σε σχολεία υπό επισκευή (εικόνες)

Τι δήλωσε ο υπουργός υποδομών και μεταφορών για το συνολικό κόστος των επισκευών των πληγεισών σχολικών μονάδων στις περιοχές που υπέστησαν πλημμύρες.

“Daniel” - ”Elias”: Ο Σταϊκούρας σε σχολεία υπό επισκευή (εικόνες)
-

Σταϊκούρας - Σχολεία - Daniel

Στην έδρα του Δήμου Δομοκού Φθιώτιδας και στην Δημοτική Ενότητα Νέου Μοναστηρίου του ίδιου Δήμου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας επισκέφθηκε εν λειτουργία σχολικές εγκαταστάσεις, όπου περαιώνονται εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών τους. Αυτές είναι:

  • Το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Δομοκού, καθώς και το Κλειστό Γυμναστήριο αυτών,
  • Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Δομοκού,
  • Ο Παιδικός Σταθμός Δομοκού,
  • Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Νέου Μοναστηρίου και
  • Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νέου Μοναστηρίου.

Στον Δήμο Παλαμά Καρδίτσας, ο κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε δυο σχολεία, τα οποία παραμένουν κλειστά, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης και αναμένεται να λειτουργήσουν τις προσεχείς εβδομάδες:

  • Το 1ο Νηπιαγωγείο Παλαμά και
  • Το 3ο Νηπιαγωγείο Παλαμά.

Ο κ. Σταϊκούρας παρέστη στις τελετές του αγιασμού και ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας ότι, μετά τις εργασίες αποκατάστασης, οι εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή στην οποία βρίσκονταν πριν από τις εκτεταμένες ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Daniel».

Σημείωσε, ενδεικτικά, ότι οι εργασίες οι οποίες γίνονται σε όλα τα σχολεία και στο Δομοκό και στο Νέο Μοναστήρι αθροίζουν στα 6 εκατομμύρια ευρώ, όταν η ετήσια χρηματοδότηση του δήμου για αντίστοιχες επισκευές είναι 14.800 ευρώ.

Σε κάθε σχολείο πραγματοποιούνται συγκεκριμένες ανά περίπτωση οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές επεμβάσεις, οι οποίες πέραν της αποκατάστασης των ζημιών στοχεύουν στο να αναβαθμίζουν και τις προϋπάρχουσες υποδομές τους. Συνολικά 33 σχολεία σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel». Το συνολικό κόστος αποκατάστασης, το οποίο έχει αναλάβει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), ανέρχεται σε 30,5 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός είπε, απευθυνόμενος στους μαθητές: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές και τον δήμο και τους καθηγητές και τη διεύθυνση και τους γονείς, γιατί όλοι μαζί συνετέλεσαν σε ένα μικρό θαύμα. Σε δύο μήνες να αλλάξει σημαντικά όψη εξωτερικά και εσωτερικά και το δικό σας σχολείο. Θα σας παρακαλούσα να σεβαστείτε τον χώρο στον οποίο βρίσκεστε. Είναι σημαντικοί πόροι και είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσοι φεύγουν από το σχολείο να αφήνουν μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές. Γιατί αυτό το οποίο σας προσφέρουμε από φέτος είναι πολύ καλύτερο από αυτό το οποίο βίωσαν οι γονείς σας στο ίδιο σχολείο, πριν από λίγα χρόνια».

Εξάλλου ο υπουργός δήλωσε: «Η υλοποίηση των σημαντικών επισκευών σε σχολικές μονάδες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, απόρροια των καταστροφών από τον "Daniel", συνεχίζεται με βάση τον προγραμματισμό τον οποίο είχαμε θέσει. Όλες οι συμβάσεις υπογράφτηκαν τον Ιούνιο του 2024 και ο προγραμματισμός ήταν τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2024, σε 33 σχολικές μονάδες. Ήδη, σήμερα, χτύπησε κουδούνι σε αρκετές από αυτές. Εδώ όπου είμαστε, στο 1ο και στο 3ο Νηπιαγωγείο Παλαμά οι εργασίες θα ολοκληρωθούν περίπου την επόμενη Παρασκευή, όποτε θα παραδοθούν στα παιδάκια. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι εργασίες και στη Φαρκαδόνα -που είχαμε πάει πρόσφατα- στα Τρίκαλα και στη Μαγνησία. Πολλά από αυτά τα σχολεία θα παραδοθούν και νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, πιθανότατα τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να παραδώσουμε πολύ καλύτερες σχολικές μονάδες από αυτές, οι οποίες ήταν πριν τη φυσική καταστροφή».

Ειδήσεις σήμερα:

Βιετνάμ: Εκατοντάδες νεκροί από τον τυφώνα Γιάγκι (εικόνες)

Παράσυρση οικογένειας στη Θεσσαλονίκη: Υπό την επήρεια μέθης ο οδηγός

Εθνική Οδός: Δύο νεκροί σε αυτοκίνητο που “καρφώθηκε” σε φορτηγό (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)