Γενικά

05 Νοεμβρίου 2018 09:27

“Τρέμει” η γη στην Ζάκυνθο – Συνεχείς οι μετασεισμοί

Συνεχίζει με αμείωτη ένταση η μετασεισμική ακολουθία μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ της 26ης Οκτωβρίου.

“Τρέμει” η γη στην Ζάκυνθο – Συνεχείς οι μετασεισμοί
-

Νέα μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις 04:44, σε υποθαλάσσιο χώρο κοντά στη Ζάκυνθο.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 40χλμ. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 69χλμ. νότια της Ζακύνθου, σύμφωνα με το EMSC.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε ένταση 4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 5χλμ, και επίκεντρο τα 56χλμ. νότια της Ζακύνθου,

Αντίθετα το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS) δίνει τον σεισμό στα 4,6 Ρίχτερ.

Το πρωί της Δευτέρας, στις 08:46, νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 40 χλμ δ/νδ της Ζακύνθου και σε απόσταση 289 χλμ από την Αθήνα.

Η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε στα τέλη του Οκτωβρίου από μια ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν τις αυτοψίες στη Ζάκυνθο τα ειδικά κλιμάκια Μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία μετέβησαν στο νησί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη.

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Φ. Ε.Κ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 έως και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, διενεργήθηκαν διακόσιες εξήντα οκτώ (268) αυτοψίες.

Οι 268 αυτοψίες κατέδειξαν:

– Κατάλληλα για χρήση εκατόν σαράντα τέσσερα (144) κτίρια.

– Προσωρινά ακατάλληλα εκατόν είκοσι τέσσερα (124) κτίρια.

– Θα εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ) για μία αποθήκη.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν από τα εξειδικευμένα κλιμάκια Μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τις επόμενες ημέρες.

Τι γίνεται με τα δημόσια κτίρια

Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι ολοκληρώθηκε από την περασμένη εβδομάδα, ο έλεγχος δημόσιων κτιρίων Εκπαίδευσης, Υγείας και Δικαιοσύνης στην Ζάκυνθο από το ειδικό κλιμάκιο ελεγκτών-μηχανικών της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε (ΚΤΥΠ).

Από τους ελέγχους, διαπιστώθηκε η καταλληλότητα χρήσης όλων των κτιρίων πλην δυο στατικώς ανεξάρτητων αιθουσών σε ισάριθμα σχολεία, στις οποίες θα πρέπει να γίνουν επισκευές, χωρίς να είναι απαραίτητη η διακοπή λειτουργίας των σχολείων. Πρόκειται για το Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα και το Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)