Γενικά

10 Οκτωβρίου 2016 06:43

“Μάστιγα” στην Ελλάδα η κακοποίηση ζώων

Μόνο τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, οι αρμόδιες υπηρεσίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περισσότερες από 1000 καταγγελίες. Τι υποστηρίζουν οι ζωοφιλικές οργανώσεις.

“Μάστιγα” στην Ελλάδα η κακοποίηση ζώων
-

Της Χριστίνας Παπαδημητροπούλου

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η κακοποίηση ζώων στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το πρώτο 9μηνο του 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περισσότερες από χίλιες (1000) καταγγελίες. Οι ζωοφιλικές οργανώσεις καταβάλλουν τα μέγιστα να διαχειριστούν αυτές τις περιπτώσεις κακοποιημένων κατοικίδιων αλλά και αδέσποτων.

Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα έχουν περάσει πάρα πολλά μέχρι να καταφέρουν και πάλι να χαρίσουν νάζια και χάδια. Σε κάποια από αυτά το βλέμμα τους είναι ακόμα θλιμμένο, πολλά εκδηλώνουν φοβική συμπεριφορά. Είναι μερικά από τα χιλιάδες αδέσποτα και κατοικίδια που κακοποιούνται καθημερινά, είτε με δηλητηρίαση-κρέμασμα-πνιγμό-σύνθλιψη-ακρωτηριασμό ακόμα και θανάτωση. Κακοποίηση θεωρούνται και οι κυνομαχίες. Ποιος αρρωστημένος νους βλάπτει αυτά τα πλάσματα που μόνο στοργή και χαρά προσφέρουν στον άνθρωπο;

Οι εθελοντές καλούν τον κόσμο να επισκεφθούν τα καταφύγια ζώων και διαπιστώσουν οι ίδιοι από κοντά πόσο ψυχή καταθέτουν φροντίζοντας τα και παροτρύνουν να υιοθετήσουν αντί να αγοράσουν. Θα τους είναι ευγνώμονα μια ζωή!

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ,  το 9μηνο του 2016, συνελήφθησαν 156 άτομα για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων, κατηγορήθηκαν 553 και σχηματίστηκαν 940 δικογραφίες για συγκεκριμένα αδικήματα. Συνολικά οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκαν να διαχειριστούν 1.060 καταγγελίες και επελήφθησαν σε 1.000. Χρόνο με το χρόνο οι καταγγελίες αυξάνονται. Το 2014 ήταν 809, ενώ το 2015 ανήλθαν στις 1.307. 

Το θετικό είναι ότι πλέον η Ελληνική Αστυνομία και οι Εισαγγελείς επεμβαίνουν και επιβάλλουν το νόμο. Έτσι οι καταγγελίες βρίσκουν έδαφος, ενώ εκτός από φυλάκιση και χρηματικές ποινές, επιβάλλονται ταυτόχρονα αυτοτελώς και διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)