Αστυνομικό Δελτίο

05 Οκτωβρίου 2016 21:44

Διεθνείς οίκοι δημοπρασιών πίσω από κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Έτοιμα να βγουν στο… σφυρί ήταν χιλιάδες αρχαία νομίσματα, εκατοντάδες αντικείμενα και αγάλματα.

Διεθνείς οίκοι δημοπρασιών πίσω από κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας
-


Πεπεισμένες είναι οι Αρχές ότι πίσω από το πολυπλόκαμο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που εξάρθρωσε η αστυνομία  βρίσκονται οι ιδιοκτήτες τεσσάρων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού.  Θεωρούν μάλιστα, «μερικοί από τους οίκους δημοπρασιών χορηγούσαν προκαταβολικά μεγάλα χρηματικά ποσά» 

Το κύκλωμα των 53 αρχαιοκαπήλων δρούσε με συγκεκριμένο τρόπο:  Η πρώτη υποομάδα είχε αναλάβει να βρίσκει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Η δεύτερη υποομάδα, οι μεσάζοντες, προχωρούσαν σε εκτίμηση και πώληση των ευρημάτων στα αρχηγικά στελέχη που συγκέντρωναν τις αρχαιότητες τις οποίες εξήγαγαν από τη χώρα με προορισμό είτε οίκους δημοπρασιών είτε ιδιώτες αγοραστές. 

Τα μέλη της σπείρας ενέχονται σε 93 περιπτώσεις αγοραπωλησίας και λαθρανασκαφής με όφελος που ξεπερνά τις 650.000 ευρώ. 

Οι Αρχές, που συνέλαβαν τους 26 και αναζητούν άλλους 27,  έχουν, ήδη, εντοπίσει 2024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα, όπλα, μαχαίρια, σπαθιά, 21 μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων, κιάλια, φύλλα χρυσού και 7 καταλόγους δημοπρασιών.

εγκληματική οργάνωση - αρχαιοκαπηλία

εγκληματική οργάνωση - αρχαιοκαπηλία

εγκληματική οργάνωση - αρχαιοκαπηλία
εγκληματική οργάνωση - αρχαιοκαπηλία
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το βράδυ της Κυριακής όταν 54χρονος, που είχε αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα, συνελήφθη μαζί με τον γιο του στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας. Στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου τους βρέθηκαν κρυμμένα  946 αρχαία νομίσματα. Προορισμός τους η Γερμανία.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)