Παιδεία-Θρησκεία

04 Μαΐου 2016 22:26

Καταργούνται τα ολοήμερα σχολεία

Από το Σεπτέμβριο όλες οι τάξεις θα σχολούν στη μία και τέταρτο μετά το μεσημέρι. Ποια μαθήματα «κόβονται». Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί.

Καταργούνται τα ολοήμερα σχολεία
-


Αντιδράσεις από πλευράς των εκπαιδευτικών προκαλούν τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των ολοήμερων σχολείων. 

Από τη νέα σχολική χρονιά, με απόφαση του Νίκου Φίλη, καταργείται το ολοήμερο σχολείο που διαρκεί από τις 2 έως τις 4 μ.μ. Στόχος να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και ειδικοτήτων) όπως γράφει η Καθημερινή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου προτείνουν, πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (π.χ. ξένων γλωσσών) να μετακινηθούν σε γυμνάσια και λύκεια για να καλύψουν τα κενά. 

Τα μαθήματα που «κόβονται» 

Το πρόγραμμα κάθε τάξης μειώνεται κατά 5 διδακτικές ώρες την εβδομάδα αφού θα ολοκληρώνεται στη 1.15 μ.μ. και όχι στις 2 μ.μ. Απ’ όλες τις τάξεις «κόβεται» μία ώρα από Γυμναστική, Ευέλικτη Ζώνη και Αγγλικά. Επίσης, κατά μία ώρα μειώνονται στην Πρώτη και τη Δευτέρα τάξη η διδασκαλία Ελληνικών και Μουσικής, στην Τρίτη και την Τετάρτη η Μελέτη Περιβάλλοντος, στην Πέμπτη και την Έκτη τα Θρησκευτικά και η Θεατρική Αγωγή, στην Τρίτη, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Έκτη η Πληροφορική. 

Τι θα αντικαταστήσει το ολοήμερο σχολείο 

Με βάση την απόφαση Φίλη, οι μαθητές θα παραμένουν εθελοντικά στο σχολείο: θα γευματίζουν (1.20 μ.μ. - 2 μ.μ.), θα μελετούν τα μαθήματά τους (2.15 μ.μ. - 3 μ.μ.), και 3.15 μ.μ. - μ.μ. θα κάνουν μία απασχόληση. Όλα αυτά υπό τον όρο να υπάρχουν τουλάχιστον 14 μαθητές στο "ολοήμερο σχολείο", των οποίων και οι δύο γονείς πρέπει να εργάζονται και θα προσκομίζουν σχετικό παραστατικό. 

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί 

Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πάντως, κατηγορεί το υπουργείο πως μειώνει τις ώρες της μουσικής, της θεατρικής αγωγής, της πληροφορικής και της γυμναστικής «για να ενισχυθούν οι ''θιγμένοι'' από την κρίση του ιδιωτικού τομέα». Ταυτοχρόνως τονίζει πως έτσι θα ενισχυθεί η παραπαιδεία.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)