Γενικά

05 Μαρτίου 2016 14:23

Βρέθηκε ανάγλυφη ζωφόρος με τον Μέγα Αλέξανδρο στην Αμφίπολη

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα νέα, εντυπωσιακά ευρήματα στην Αμφίπολη; Που οδηγεί η ταφική λαβή τεφροδόχου αγγείου που ήρθε στο "φως";

Βρέθηκε ανάγλυφη ζωφόρος με τον Μέγα Αλέξανδρο στην Αμφίπολη
-

Σπουδαία ευρήματα που αναμένεται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα για τον «ιδιοκτήτη» του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην περιοχή.

Όλα τα στοιχεία φαίνεται ότι οδηγούν στον Μέγα Αλέξανδρο και στον αφοσιωμένο φίλο του Ηφαιστίωνα, καθώς ανάμεσα στα ευρήματα είναι και μια μαρμάρινη ανάγλυφη ζωφόρος που παριστάνει Μακεδόνες Στρατιώτες με σάρισες και ασπίδες να οδηγούνται σε μάχη από κάποιον αξιωματούχο, που φέρει περικεφαλαία, ασπίδα με υπερμεγέθη αιχμή δόρατος, έχει άλογο, ενώ πίσω του φίδι σκαρφαλώνει σε δένδρο! Εικάζεται ότι απεικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος να φέρει τα όπλα του Ηφαιστίωνα κατά την νεκρική πομπή!

Παράλληλα βρέθηκε μέσα στην ταφική θήκη μία λαβή χάλκινου δοχείου και εκτιμάται πως ήταν λαβή τεφροδόχου αγγείου που λεηλατήθηκε. Δηλαδή υπήρξε τιμώμενος νεκρός με καύση, στοιχείο που παραπέμπει στον Ηφαιστίωνα.

Μπροστά στις Καρυάτιδες της εισόδου και κάτω από τα υψωμένα χέρια τους εντοπίστηκε τετράγωνο αποτύπωμα, προφανώς βάσης αγάλματος του τιμωμένου προσώπου. Εικάζεται ότι οι Καρυάτιδες στεφάνωναν τον νεκρό.

Αμφίπολη - Τύμβος Καστά - ευρήματα

Τέλος, βρέθηκε ένα κομμάτι ξύλου στην επίχωση του τάφου, κοντά στην θολωτή σκεπή, που χρονολογήθηκε επιστημονικά στο 300 π.Χ., επιβεβαιώνοντας ότι το Μνημείο είναι Μακεδονικό, δηλαδή ελληνικό και όχι ρωμαϊκό, όπως είχε υποστηρίξει εξ΄ αρχής η Κατερίνα Περιστέρη!

Τα ευρήματα της Αμφίπολης και οι ερμηνείες τους συζητήθηκαν για πρώτη φορά στον προσήκοντα χώρο: το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του ΑΠΘ για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Αμφίπολη - Τύμβος Καστά - ευρήματα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)