Παιδεία-Θρησκεία

13 Δεκεμβρίου 2015 13:33

Ιερώνυμος: Να μην γίνει νόμος το σύμφωνο συμβίωσης

Αντίθετος στο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος. Τι είπε για την καύση νεκρών, το προσφυγικό και τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό.

Ιερώνυμος: Να μην γίνει νόμος το σύμφωνο συμβίωσης
-

«Ένα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο; Πρέπει να πάει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους;»

Με αυτή τη φράση σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  το σύμφωνο συμβίωσης που «εξισώνει» τα ομόφυλα με τα ετερόφυλα ζευγάρια, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει τις ακραίες φωνές που ακούγονται από ιερείς.

Σε ότι αφορά την καύση των νεκρών ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει την καύση, ωστόσο, όπως είπε, αυτό αντίκειται στα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ως εκ τούτου τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός των κοιμητηρίων.

Για το Προσφυγικό

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας  χαρακτήρισε  την προσφυγική κρίση ως «το πρόβλημα του αιώνα» και ανέπτυξε την άποψή του για τα αίτια που την προκάλεσε:

"Γιατί έφυγαν; Γιατί τους βομβαρδίσαμε εμείς. Η πολιτισμένη Ευρώπη τους βομβάρδισε. Τους έβγαλε από τα σπίτια τους, τους δημιούργησε αυτό το ρεύμα. Αυτοί έρχονται προς τα εδώ, πνίγονται στη θάλασσα, εμείς τους υποδεχόμαστε και τώρα πάνε προς την Ευρώπη και βλέπουν τους πασσάλους που βάζουν για να μην περάσουν. Οι ένοχοι δεν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ή θα τους αποκλείσουν και θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα;"

Σχετικά με τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα ο κ. Ιερώνυμος  εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Αν και χαρακτήρισε δικαίωμα του καθενός να έχει έναν λατρευτικό χώρο για να τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη στο θέμα και πρόσθεσε: "Κάτω από το σημερινό καθεστώς θα είναι αφέλεια να τρέξουμε, χωρίς να ξέρουμε ποιος θα το διοικεί. Χωρίς να ξέρουμε αν θα είναι χώρος προσευχής ή αν είναι τόπος διδασκαλίας και φονταμενταλιστικός".

Για την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα

Ερωτηθείς για την καλή του σχέση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρά τις όσες διαφορές που μπορεί να τους χωρίζουν, είπε πως τον τίμησε με την γνωριμία του προτού γίνει πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μπορεί να κουβεντιάσει καλά μαζί του.

Για τα περί κόντρας Εκκλησίας-Κράτους είπε πως δεν έχει νόημα να «τροφοδοντούνται» στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας και αποκάλυψε και έναν διάλογο που είχε με τον Πρωθυπουργό σχετικά με ένα σκίτσο που δώρισαν στον Αρχιεπίσκοπο για τον διαχωρισμό των δύο πλευρών.

Ο Μακαριότατος ζήτησε τη γνώμη του κ. Τσίπρα για το σκίτσο και έλαβε την εξής απάντηση: «Μακαριότατε μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει Κράτος».

Για την οικονομική κρίση

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε πως πρώτα ήρθε η πνευματική κρίση, ακολούθησε η ηθική και στο τέλος η οικονομική.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, που έχει αγκαλιάσει χιλιάδες δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες δεν είναι έργο του ίδιου ή των επισκόπων και ιερέων, αλλά του ίδιου του λαού, που ενισχύει τις προσπάθειες των ενοριών και των μητροπόλεων.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)