Γενικά

11 Δεκεμβρίου 2015 13:00

Έντονη αντίδραση των Δημάρχων νοτίων προαστίων για τους πρόσφυγες

Ανοιχτή επιστολή προς τον Γιάννη Μουζάλα με την οποία εκφράζουν την διαφωνία τους στα σχέδια δημιουργίας δομής για πρόσφυγες στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονη αντίδραση των Δημάρχων νοτίων προαστίων για τους πρόσφυγες
-

Την έντονη αντίδραση των Δημάρχων νοτίων προαστίων έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας μεγάλης δομής φιλοξενίας μεταναστών στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης και Π. Φαλήρου απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής  στην οποία τονίζουν –μεταξύ άλλων- ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε “αποθήκη ψυχών’», ούτε «να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών».

Παράλληλα, επικρίνουν την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα χωρίς τη στοιχειώδη προετοιμασία, αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, και ζητούν συνάντηση με τον Γιάννη Μουζάλα ώστε να έχουν επίσημη ενημέρωση.

 Την επιστολή υπογράφουν οι κκ Ανδρέας Κονδύλης, Γιώργος Παπανικολάου, Γιάννης Κωνσταντάτος και Διονύσης Χατζηδάκης.

 Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε Υπουργέ κ. Μουζάλα,

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την ολοένα αυξανόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Νότια Αθήνα, στα γήπεδα Χόκεϊ του Ελληνικού και Ταε Κβο Ντο του Π. Φαλήρου.

Η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Η Πολιτεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση και αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό που ξεκίνησε πριν από 3 μήνες με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, έχει τώρα μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη μας είχατε δεσμευτεί προσωπικά ότι τέλη Οκτωβρίου θα είχε κλείσει η προσωρινή δομή στο Ελληνικό, δέσμευση που δυστυχώς δεν τηρήσατε. Αντί γι΄αυτό, μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης χιλιάδων μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο σε ερειπωμένα κτίρια και αντίσκηνα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε «αποθήκη ψυχών» αφού δεν πληροί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών – και όχι Σύρων προσφύγων – στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις τοπικές μας κοινωνίες σε επαγρύπνηση.

Σας ζητάμε, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε επισήμως, άμεσα και εμπεριστατωμένα, στα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

1. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής; Είναι επισήμως γνωστό πλέον ότι ανάμεσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που διέρχονται ή καταλήγουν στη χώρα μας βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία.

2. Πώς θα διασφαλίσετε τη δημόσια υγιεινή, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα χώρο που δεν πληροί σχεδόν καμία προδιαγραφή για το σκοπό αυτό;

3. Ως τι θα λειτουργήσουν προσωρινά οι εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου; Κέντρο υποδοχής; Κέντρο φιλοξενίας; Κέντρο διαμετακίνησης; Και το κυριότερο: Θα είναι μια ανοιχτή ή κλειστή εγκατάσταση;

4. Για πόσο διάστημα σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Ελληνικό για το σκοπό αυτό;

5. Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση και το κόστος φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών;

6. Ποιος και με ποιο τρόπο θα κάνει την καταγραφή των αλλοδαπών;

7. Πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες;

Κύριε Υπουργέ,

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ήδη η Νότια Αθήνα και οι δήμοι μας 3 μήνες τώρα έπραξαν το καθήκον τους ανθρωπιστικά όπως όφειλαν.

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις και τον βαθύ προβληματισμό μας. Αναμένουμε άμεση συνάντηση μαζί σας και αναλυτική επίσημη ενημέρωση».

Για λαϊκισμό τους κατηγορεί ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την ώρα του Πρωθυπουργού κατηγόρησε τους δημάρχους για λαϊκισμό λέγοντας αν δεν τους δεχθούν στον έναν δήμο θα πάνε σε γειτονικό και τονίζοντας ότι πρόκειται για πρόβλημα που χρειάζεται οριστική λύση. H φράση του κ.Τσίπρα ανέβηκε και στο twiiter του Πρωθυπουργού.



Τι απαντά στον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Γλυφάδας

«Στους Δημάρχους που έχουν προστρέξει από την πρώτη στιγμή, που δείχνουν ευαισθησία και ανθρωπιά, που αγωνιούν για τον τόπο τους, ο κ. Τσίπρας απάντησε με κατηγορίες για λαϊκισμό!» ήταν η απάντηση του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου.

«Αφού ανακάλυψε ότι οι μετανάστες τελικά ούτε "λιάζονται" ούτε "εξαφανίζονται", αφού άφησε τους Σκοπιανούς να υψώσουν φράκτη, αφού απέτυχε πλήρως στις επαναπροωθήσεις, ο Πρωθυπουργός επιτίθεται στις δημοτικές αρχές, που με τα λίγα μέσα που διαθέτουν προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Όλοι κρινόμαστε» πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου.


Σβίγκου: Ας μην φτάσουμε στο άλλο άκρο

«Μπορώ να κατανοήσω την αγωνία των Δημάρχων, αλλά ας μην φτάσουμε στο άλλο άκρο να μην βλέπουμε τις προσπάθειες που γίνονται και να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε μια εικόνα αναρχίας και μη σχεδιασμού» ανέφερε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Η κα Σβίγκου μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει και σε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο θέμα, και χωρίς να έχει παραλάβει έτοιμες δομές, παρόλο που είχαμε προειδοποιηθεί για το ποια θα ήταν η κατάσταση σχετικά με το θέμα. Έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό στον οποίο πρέπει να επιταχύνουμε σε πολλά πράγματα. Χρειαζόμαστε, βέβαια, και τη βοήθεια της Ευρώπης σε πολλά άλλα.Η κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις, αλλά με συγκεκριμένη βοήθεια τεχνική και οικονομική από την Ε.Ε.. Οι δεσμεύσεις ήταν αμοιβαίες, δεν ήταν μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης» συμπλήρωσε.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)