Γενικά

30 Σεπτεμβρίου 2015 22:18

Περιστέρη: Αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα ο τύμβος της Αμφίπολης

Το μεγαλοπρεπές μνημείο στον τύμβο Καστά φέρεται να ήταν αφιερωμένο στον αδερφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα.

Περιστέρη: Αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα ο τύμβος της Αμφίπολης
-

Φως στο μυστήριο της Αμφίπολης έριξαν την Τετάρτη η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη και ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο πλαίσιο της  εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η κ. Περιστέρη είπε πως εντοπίστηκε μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα με την επιγραφή «παρέλαβον» (που σημαίνει ότι κατασκευάστηκε κατά παραγγελία – πιθανότατα του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η ίδια συμπλήρωσε πως υπάρχει μία δυαδικότητα στο μνημείο, «την οποία δεν μπορούμε ακόμη να εξηγήσουμε», δίνοντας νέα τροφή στα σενάρια περί διπλού τάφου, στον οποίο θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι θαμμένοι ο Μέγας Αλέξανδρος και ο αδερφικός του φίλος, ο Ηφαιστίωνας.

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής, Μιχάλης Λεφαντζής, σημείωσε πως το μνημείο αποτελεί αφιέρωμα σε κάποιον χιλίαρχο (ο Ηφαιστίωνας ήταν χιλίαρχος) και αυτό σε συνδυασμό με την εύρεση του μονογράμματος του Ηφαιστίωνα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μνημείο ήταν αφιερωμένο σε εκείνον. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η κατασκευή του μνημείου είχε ανατεθεί πιθανότατα στον κορυφαίο αρχιτέκτονα Δεινοκράτη.

Κατερίνα Περιστέρη - Αμφίπολη

Τόσο για τον κ. Λεφαντζή όσο και για την κ. Περιστέρη, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το μνημείο της Αμφίπολης είναι της ελληνιστικής εποχής.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)