Γενικά

26 Αυγούστου 2015 16:12

"Εκκληση" Σκουρλέτη στην Ελληνικός Χρυσός για διάλογο

Μετά την διακοπή των εργασιών στην Χαλκιδική, που οδήγησαν σε διαθεσιμότητα του προσωπικού. Αυξάνονται οι "ταμπουρωμένοι" στις στοές εργαζόμενοι.

"Εκκληση" Σκουρλέτη στην Ελληνικός Χρυσός για διάλογο
-

Προσκλητήριο για διάλογο προς την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της λειτουργίας των εργοταξίων της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική απευθύνει ο Πάνος Σκουρλέτης, ημέρες μετά τις αποφάσεις του ΥΠΑΠΕΝ, λόγω των οποίων η μητρική εταιρεία Eldorado Gold αποφάσισε την αναστολή κάθε δραστηριότητας σε όλα τα εργοτάξια της στην Χαλκιδική, που αποτελούν την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση των τελευταίων ετών στην χώρα.

Στην πλειονότητα των 2.000 εργαζομένων της εταιρείας έχουν ήδη επιδοθεί τα φύλλα διαθεσιμότητας, ενώ στην περιοχή η ατμόσφαιρα, που μύριζε "μπαρούτι" λόγω των σκληρών επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες εξακολουθεί να είναι τεταμένη.

Πλήθος εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, που αυξάνεται όσο περνά ο χρόνος, παραμένει "ταμπουρωμένο" στις στοές των ορυχείων. Διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης παραμονές της παραίτησης της, που οδήγησαν στην απόφαση της εταιρείας για αναστολή των εργασιών.

Πριν απο λίγες ημέρες ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης καλούσε τους εργαζόμενους να προσφύγουν κατά της εταιρείας. Μέσω της επιστολής του, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει προς την εταιρεία ότι μπορεί να υπάρξει παράταση ως και 1 έτους στις προθεσμίες εντός των οποίων χρειάζεται να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες ενέργειες, δίνοντας έτσι διέξοδο κι ανοίγοντας τον δρομο για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός.

Η επιστολή Σκουρλέτη στην Ελληνικός Χρυσός

Σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ, "στην επιστολή του προς την Ελληνικός Χρυσός, ο  Υπουργός γνωστοποιεί τη δυνατότητα διεξαγωγής διαλόγου, υπό την προϋπόθεση της άμεσης συμμόρφωσης  της εταιρείας με την υποχρέωση να συνεχίσει τις εργασίες που δεν έχουν  διακοπεί ρητά στις Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας και  να άρει τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων".

"Με την  επιστολή του προς την εταιρεία, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ", συνεχίζει η ανακοίνωση, "υπενθυμίζει τις συμβατικές υποχρεώσεις της αναφορικά με την επιλογή της μεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) και επισημαίνει «τη μη εκπλήρωση εκ  μέρους της εταιρείας σας –παρά τις επανειλημμένες σχετικές υπομνήσεις- των ρητών και μη επιδεχόμενων διαφορετικής ερμηνείας όρων, περί πραγματοποίησης επιτόπιων ημιβιομηχανικών δοκιμών (η αναγκαιότητα των οποίων προέκυπτε από πληθώρα στοιχείων του σχετικού φακέλου), που θα αποδεικνύουν την εφαρμοσιμότητα και την προσφορότητα της μεθόδου ακαριαίας τήξης στη βάση όλων των ανωτέρω κριτηρίων που προέκριναν την επιλογή της ως μεθόδου μεταλλουργίας».

"Παράταση" 1 έτους

Σημειώνεται ότι ο Πάνος Σκουρλέτης διαχωρίζει την πράξη ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των Τεχνικών Μελετών για τα υποέργα Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας, από οποιαδήποτε εκ προοιμίου  διάθεση αρνητικής τοποθέτησης ως προς την προοπτική υλοποίησης του συνολικού έργου και αναφέρεται στην εξάντληση από πλευράς Δημοσίου των περιθωρίων για "καλόπιστη επίλυση του ζητήματος με την παροχή νέας προθεσμίας συμμόρφωσης, ενός έτους."

Τέλος ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ σημειώνει στην επιστολή του προς την Ελληνικός Χρυσός την "αυτονόητη  δυνατότητα των αρμόδιων υπηρεσιών  του υπουργείου για  συνεργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας διευθέτησης του κεντρικής σημασίας ζητήματος της μεθόδου μεταλλουργίας, πάντα υπό την προϋπόθεση της απόλυτης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της προαγωγής του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος".

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)