Δικαιοσύνη

08 Απριλίου 2015 13:12

Αποφυλακίζεται ο Σάββας Ξηρός

"Δεν θέλουμε η μετατροπή να γίνει απόλυση, άφεση ή εξαγνισμός, αλλά αλλαγή του τρόπου έκτισης. Η τιμωρία συνεχίζεται", ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

-

Παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ότι ο τρομοκράτης Σάββας Ξηρός αποφυλακίζεται, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου που συζητείται στη Βουλή, ενώ έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η ελληνική πολιτεία φταίει που τυφλώθηκε ο εκτελεστής της 17Ν.

 «Όντως αυτοτραυματίστηκε ο Σάββας Ξηρός, αλλά η αδυναμία της πολιτείας να τον περιθάλψει όπως έπρεπε, οδήγησε στην τύφλωση. Η ελληνική πολιτεία τον τύφλωσε», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή, απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που μίλησε ως συγγενής θύματος τρομοκρατίας και όχι ως βουλευτής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού γίνεται σύμβολο των αναρχικών που καίνε την Αθήνα. «Εμείς τα θύματα των νεκρών ούτε κάψαμε την Αθήνα και κάποιο αυτοκίνητο, ούτε καταστρέψαμε. Διαχειριστήκαμε τον πόνο μας με σεβασμό και αξιοπρέπεια», τόνισε και απευθυνόμενος στον Νίκο Παρασκευόπουλο είπε: «Θέλω να κοιτάξετε στα μάτια εμένα, τον Γιώργο Μομφεράτο, την μητέρα του Αξαρλιάν και να μου πείτε αν έχετε τη συνείδησή σας ήσυχη με αυτό το νομοθέτημα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης από την πλευρά του απαντώντας τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον γιο του Νίκου Μομφεράτου, Γιώργο, ισχυρίστηκε ότι η διάταξη δεν είναι φωτογραφική. Ομολόγησε ωστόσο, την ίδια ώρα ότι αφορούσε τρία άτομα, τον Σάββα Ξηρό και δύο καρκινοπαθείς, εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε πρόσφατα.

Ο Γιώργος Μομφεράτος, εκπροσωπώντας την οργάνωση συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας «Ως Εδώ», τόνισε ότι με τη διάταξη αυτή δίνεται η δυνατότατα στον Σάββα Ξηρό να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του κατ’ οίκον. «Απελευθερώνεται ο Σάββας Ξηρός με το προσωπείο του ανθρωπισμού. Κάνει την τρομοκρατία θέμα διαπληκτισμού μεταξύ των κομμάτων. Μην  αφαιρείτε την δικαίωση των νεκρών  με την τιμωρία των ενόχων, δεν πρέπει να υποχωρήσει η δημοκρατία στην τρομοκρατία. Το αίμα πρέπει να τελειώσει εδώ. Μην προσαρμόσετε την δημοκρατία στα μέτρα των τρομοκρατών», είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι δεν είναι κατάλληλοι οι όροι περίθαλψης στα σωφρονιστικά καταστήματα και γι' αυτό θα πρέπει ο Σάββας Ξηρός να εκτίσει την ποινή  στο σπίτι του . «Δεν θέλουμε η μετατροπή να γίνει απόλυση, άφεση  ή εξαγνισμός, αλλά αλλαγή του τρόπου έκτισης. Η τιμωρία συνεχίζεται», ανέφερε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Γεννηματά: Σταματήστε να ρίχνετε νερό στο μύλο της συντήρησης

Η Βουλευτής Β’ Αθηνών και συντονίστρια του ΚΤΕ Δημοσίας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης στο Σάββα Ξηρό τόνισε ότι ο Ξηρός δεν είναι πολιτικός κρατούμενος ούτε αριστερός αγωνιστής. Και είναι αδιανόητο να δίνεται η εντύπωση ότι αντιμετωπίζεται ως τέτοιος από την κυβέρνηση.

«Η Ποινική Δικονομία προβλέπει τη διακοπή της ποινής εάν τα Δικαστήρια πειστούν για την αναγκαιότητα. Οι Βουλευτές δεν είμαστε ούτε γιατροί, ούτε δικαστές. Σε καμία περίπτωση, το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν επιτρέπεται να νομοθετεί «φωτογραφικά»», είπε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε:

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ευθύνη να βελτιώσει τις συνθήκες νοσηλείας για όλους τους κρατούμενους. Σε κάθε περίπτωση, καλούμε την κυβέρνηση να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες που είχε ως αντιπολίτευση. Επιτέλους, σταματήστε να «ρίχνετε νερό στο μύλο» της συντήρησης, Κύριε υπουργέ».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)