Γενικά

24 Μαρτίου 2015 17:29

Παρασκευόπουλος: Διαψεύδω τα περί κατάσχεσης του ινστιτούτου Γκαίτε

Διαψεύδει το ενδεχόμενο κατάσχεσης του ινστιτούτου Γκαίτε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ομιλία του στη Βουλή.

-

Τέλος στα σενάρια περί κατάσχεσης του ινστιτούτου Γκαίτε βάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν διατύπωσε ποτέ κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παρασκευόπουλος σε ομιλία του στη Βουλή, για το θέμα των αποζημιώσεων από τις ναζιστικές θηριωδίες των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων την περίοδο 1941-1944, είχε αναφέρει ότι προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και έτσι θα μπορούσε να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί ότι κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα ήθελε μια κατάσχεση σε ένα ιστορικό μορφωτικό-πολιτιστικό ίδρυμα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε και τόνισε ότι η διαστρέβλωση της θέσης του οφείλεται «στην επίκληση εκ μέρους του Σταύρου Θεοδωράκη μιας εξ ορισμού αναπόδεικτης και ούτως ή άλλως ανύπαρκτης «διαρροής»».

Αναλυτικά του δελτίο Τύπου από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει:

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος θεωρεί ότι κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα ήθελε μια κατάσχεση σε ένα ιστορικό μορφωτικό-πολιτιστικό ίδρυμα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε. Ούτε ο ίδιος θα το ήθελε, ούτε φυσικά διατύπωσε κάτι τέτοιο. Η διαστρέβλωση της θέσης του οφείλεται στην επίκληση εκ μέρους του κ. Στ. Θεοδωράκη μιας εξ ορισμού αναπόδεικτης και ούτως ή άλλως ανύπαρκτης «διαρροής», την οποία ο ίδιος ο Υπουργός κατ’ επανάληψη έχει διαψεύσει. Οι πολίτες μπορούν οι ίδιοι να επιβεβαιώσουν την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στο Ινστιτούτο Γκαίτε παρακολουθώντας την ομιλία του στη Βουλή που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο».

Ερώτηση Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον υπουργό Δικαιοσύνης

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με θέμα: «Υλοποίηση εξαγγελίας για αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος περιουσίας του Γερμανικού Δημοσίου σε ελληνικό έδαφος για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων των ΝΑΖΙ στο Δίστομο».

Στην ερώτησή του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε ότι ο Υπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις «δήλωσε την πρόθεσή του να υπογράψει την εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων των ΝΑΖΙ στο Δίστομο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε πιθανή δήμευση περιουσίας του Γερμανικού Δημοσίου εντός της Ελλάδος». Επισημαίνοντας πως κατά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, «δεν προέκυψε αξιόλογη πρόοδος στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων».

Για το θέμα αυτό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ερωτά τον κ. υπουργό αν θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη να προχωρήσει «στην εκτέλεση της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου (κατάσχεση ακίνητης περιουσίας του γερμανικού δημοσίου σε ελληνικό έδαφος)», σταθμίζοντας και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)