Δικαιοσύνη

17 Μαρτίου 2015 22:40

Ανοίγει η πόρτα του κελιού για τον Σάββα Ξηρό

Διάταξη του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών… «αποφυλακίζει» και τον Σάββα Ξηρό.

-


Λουκέτο μπαίνει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ΄) σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ανοίγει την πόρτα του κελιού και για τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος εκτίει ισόβια κάθειρξη για την συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν αλλά έχει υψηλό ποσοστό αναπηρίας (93%), λόγω του τραυματισμού από έκρηξη βόμβας στα χέρια του.

Προβλέπεται, επίσης, η αποφυλάκιση των  κρατουμένων μακροχρόνια ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και σε άλλα νοσοκομεία ή ιατρεία φυλακών, καθώς και η αποσυμφόρηση των φυλακών με πολύ μεγάλο αριθμό κρατουμένων που εκτίουν ποινές ακόμα και κάθειρξης άνω των 10 ετών. Οι ανήλικοι κρατούμενοι  απολύονται με βούλευμα και θα ακολουθούν αναμορφωτικά μέτρα.

Ευνοϊκές διατάξεις περιλαμβάνονται και  για τους κρατούμενους που έχουν αναπηρία άνω του  67%, αλλά και  50% και άνω εφόσον «κρίνεται ότι η παραμονή τους σε κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής λόγω της αναπηρίας τους».

Η διάταξη που… «αποφυλακίζει» τον Σάββα Ξηρό προβλέπει:

-κάθε ημέρα παραμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα κρατουμένων που πάσχουν από ημιπληγία ή παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, ήπατος, νεφρού ή μυελού ή είναι φορείς του συνδρόμου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας ή πάσχουν από κακοήθη νεόπλασμα ή από νεφρική ανεπάρκεια για την οποία γίνεται τακτική αιμοκάθαρση και από φυματίωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, υπολογίζεται ευεργετικά ως δυο ημέρες εκτιόμενης ποινής.

Για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών παρέχεται η δυνατότητα επιλογής σε προσωρινά κρατούμενους ή καταδικασθέντες να παρακολουθήσουν είτε να συμμετάσχουν σε ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτικό κατάστημα κράτησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την, υπό όρους, κατ΄οίκον έκτιση ποινής για όσους έχουν καταδικαστεί  σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης έως δέκα ετών και έχουν υπερβεί  το 75ο έτος της ηλικίας τους Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς προβλέπεται απέλαση εάν καταδικαστούν σε κάθειρξη και το δικαστήριο κρίνει ότι η παραμονή του στη χώρα δεν συμβιβάζεται προς τους όρους κοινωνικής συμβίωσης.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)