Γενικά

12 Μαρτίου 2015 08:43

Άμεσος κίνδυνος να κοπεί το μέρισμα σε 230.000 συνταξιούχους !

Σε τραγική οικονομική κατάσταση βρίσκεται το Μετοχικό Ταμείο του Δημοσίου και προειδοποιεί ότι τα χρήματα για μερίσματα τελείωσαν.

-

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων(ΜΤΠΥ) και με επιστολή που έφτασε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου στα χέρια του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, προειδοποιεί ότι τα διαθέσιμα χρήματα του τελειώνουν και μετά την καταβολή του μερίσματος Απριλίου δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε άλλη πληρωμή στους δικαιούχους.

Στην επιστολή που παρουσιάζει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η διοίκηση του Ταμείου ζητά επιτακτικά οικονομική ενίσχυση, «Θα πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από τον αμέσως επόμενο μήνα, η συνεχής έκτακτη επιχορήγηση στο Ταμείο, προκειμένου να μη βρεθεί σε αδυναμία καταβολής μερισμάτων».

Ακόμα κι αν το ΜΤΠΥ, αποφασίσει να πουλήσει τη περιουσία του (μετοχές και ομόλογα) δεν θα μπορέσει να βρει χρήματα για παραπάνω από μερικούς μήνες και ως εκ τούτου δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια εναλλακτική λύση πέραν της κρατικής χρηματοδότησης. Δεδομένων όμως των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι εύκολα αντιληπτό να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος.

 Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας της μη εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος η οποία αν εφαρμοζόταν θα σήμαινε περικοπή των καταβαλλόμενων μερισμάτων σε ποσοστό 45%.

Ο προϋπολογισμός του 2015 καταγράφει έλλειμμα 227 εκατ. ευρώ, με την παραδοχή ότι θα καταβληθούν μόνον 10.200 νέα μερίσματα. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.228 νέες αιτήσεις. Το Ταμείο κάλυψε από ίδια διαθέσιμα τα ελλείμματα των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου ύψους 64,3 εκατ. ευρώ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)