Γενικά

15 Φεβρουαρίου 2015 23:32 Τελευταία ενημέρωση : -

«Ανάσα αξιοπρέπειας» ζητούν χιλιάδες σε Ελλάδα και κόσμο

Πλούσιο ρεπορτάζ με φωτό και βίντεο - Χιλιάδες άνθρωποι σε Αθήνα, Θεσσαλονικη, Πάτρα κι άλλες δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και του κόσμου διαδήλωσαν κατά της λιτότητας.

-

Πλήθη κόσμου, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, πολλές άλλες ελληνικές πόλεις, όπως επίσης και σε πολλές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, ανταποκρίθηκαν στο νέο  διαδικτυακό κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά της λιτότητας και υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής "μάχης" με τους εταίρους για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην Αθήνα ήταν η τρίτη ανάλογη, μαζική συγκέντρωση με τον τίτλο "Ανάσα αξιοπρέπειας". Πολλές χιλιάδες ανθρώπων έδωσαν ακόμη ένα "δυναμικό παρών" μπροστά απο την Βουλή, πλημμυρίζοντας την Πλατεία Συντάγματος, όπου κατέληξε και η μηχανικίνητη πορεία των «Αγανακτισμένων Μοτοσικλετιστών Ελλάδος».

Μάλιστα, μπροστά απο το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και το Κοινοβούλιο, υπήρξε και θεατρικό, σατιρικό δρώμενο με πρωταγωνίστρια την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Το κάλεσμα έγινε κυρίως μέσω του Facebook, στην ειδική σελίδα που έχει δημιουργηθεί, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστιικά "Δεν μασάμε στους εκβιασμούς- Δεν κάνουμε πίσω - Θα νικήσουμε" κι ότι η Κυριακή 15 Φλεβάρη είναι "Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης Αξιοπρέπειας και Αλληλεγγύης".

Μαζική είναι η ανταπόκριση των πολιτών και στην Θεσσαλονίκη, όπου το ραντεβού για την "ένωση των φωνών κατά της λιτότητας" δόθηκε στον Λευκό Πύργο.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων σε Κόρινθο, Γιάννενα, Χίο, Σκιάθο, Λάρισα, Καβάλα, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Λαμία, Κέρκυρα, Λέσβο, Χανιά, Ρέθυμνο και Κάλυμνο.

Δυναμική ήταν η κινητοποίηση στην Πάτρα, ενώ πλήθος κόσμου πήρε μέρος στην "Ανάσα αξιοπρέπειας" στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Κάλεσμα στους πολίτες να βγουν στους δρόμους, στηρίζοντας την Κυβέερνηση απηύθυνε και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο οποίος τους ζήτησε να είναι "παρόντες στο προσκλητήριο της Ιστορίας". Μάλιστα, ο Μ. Γλέζος παραβρέθηκε το μεσημέρι σε συγκέντρωση που οργανώθηκε στις Βρυξέλες.

Στον δρόμο, κατά της λιτότητας βγήκαν δεκάδες άνθρωποι και στο Λουξεμβούργο.

Το ίδιο συνέβη και στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, πατρίδας του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλες συγκεντρώσεις γίνονται σε δεκάδες πόλεις του κόσμου. Στο Λονδίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας. Οι πολίτες κρατούσαν πανό και πικέτες με συνθήματα όπως "αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει".

Συγκέντρωση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των εταίρων και δανειστών της έγινε και στο Εδιμβούργο, στην Σκωτία, με την συμμετοχή κυρίως Ελλήνων φοιτητών.

Ακόμη και στην Κοπεγχάχη, η οποία έχει αναστωθεί απο τα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ωρών, πολίτες βγήκαν στους δρόμους, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικο λαό και στην κυβέρνηση έστειλαν, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup και εκαντοντάδες άνθρωποι απο την "μακρινή" Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, για περιορισμό της λιτότητας και στο Παρίσι.

Στην Ισπανία των Podemos αλλά και της Κυβέρνησης Ραχόι, με την οποία υπήρξε "κόντρα" στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, πραγματοποιήθηκε φιλελληνική συγκέντρωση με μαζική συμμετοχή, στην Μαδρίτη.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ελλάδα, στην Ρώμη. Διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν «Με την Ελλάδα και ενάντια στην τρόικα» και «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα».

Συγκεντρώσεις οργανώθηκαν, όπως δείχνει οι παρακάτω χάρτες χάρτης σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, σε αρκετές της Αμερικής, στην Αυστραλία, ακόμη και στην Βραζιλία.



12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)