Γενικά

08 Φεβρουαρίου 2015 17:54

35 χρόνια χωρίς τον Νίκο Ξυλούρη

Σαν σήμερα, πριν από 35 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Ο Νίκος Ξυλούρης έγινε συνώνυμο της αδούλωτης ελληνικής ψυχής και του αγώνα για τη λευτεριά.

-

Ήταν ένα χειμωνιάτικο πρωινό του Φλεβάρη του 1980 που ο Αρχάγγελος της Κρήτης «πέταξε» για τον ουρανό. Ο Νίκος Ξυλούρης αγαπήθηκε όσο λίγοι, για τη φωνή και το ήθος του. Με την παρουσία του σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή για την Ελλάδα και το όνομά του έγινε συνώνυμο της αδούλωτης ελληνικής ψυχής, της αντίστασης και του αγώνα για τη λευτεριά.

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Από την παιδική του ηλικία άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά της λύρας και δεν άργησε να αρχίσει να παίζει σε γάμους και πανηγύρια.

Ήταν ένας λαϊκός και μη συμβατικός άνθρωπος, χωρίς έπαρση, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση μέσα σε δύσκολες εποχές. Στην καρδιά της δικτατορίας έγινε σύμβολο της αντίστασης, ενώ σημάδεψε και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Στο απόγειο της καριέρας του, χτυπήθηκε από τον καρκίνο. Διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο και μετά από πολλαπλές επεμβάσεις έχασε τη μάχη στο Νοσοκομείο Πειραιώς, τα ξημερώματα της 8ης Φεβρουαρίου του 1980.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)