Δικαιοσύνη

10 Οκτωβρίου 2014 18:18

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Προωθείται ήδη τροπολογία, με την οποία εξαιρούνται των ευνοϊκών διατάξεων του νέου νόμου τα αυθαίρετα που είχαν κατασκευαστεί πριν τις 28/7/2011 και έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί η άδειά τους με αμετάκλητη τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

-

H συνταγματικότητα ή μη και του νέου νόμου 4178/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (ο προηγούμενος έχει κριθεί αντισυνταγματικός) απασχόλησε σήμερα την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου υπήρξαν τοποθετήσεις που προκάλεσαν αίσθηση και δίνουν νέα διάσταση στο ζήτημα ενόψει της κρίσης του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή συζήτηση, η συνήγορος του Δημοσίου ανακοίνωσε ότι προωθείται ήδη τροπολογία (βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), με την οποία εξαιρούνται των ευνοϊκών διατάξεων του νέου νόμου τα αυθαίρετα που είχαν κατασκευαστεί πριν τις 28/7/2011 και έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί η άδειά τους με αμετάκλητη τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν  οι αιτήσεις (κύριες προσφυγές) τριών κάτοικοι του Αμαρουσίου για ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013, που αφορά τη  νομιμοποίηση  των αυθαιρέτων, καθώς και του εν λόγω νόμου κατά το σκέλος που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων και την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση. Οι προσφεύγοντες χαρακτηρίζουν τις σχετικές αποφάσεις "αντισυνταγματικές και παράνομες". Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχαν απορριφθεί σχετικές αιτήσεις αναστολής (κατά του νέου νόμου) τριών κατοίκων του Αμαρουσίου.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση:

Η εκπρόσωπος του Δημοσίου ανακοίνωσε ότι προωθείται τροπολογία με την οποία εξαιρούνται από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου (4178/13) συγκεκριμένα ακίνητα, δηλαδή όσα κατασκευάστηκαν πριν τις 28.7.2011 και ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε η άδειά τους με τελεσίδικη δικαστική απόφαση (σημειώνεται ότι η εν λόγω τροπολογία δεν "πιάνει" το Mall).

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτ. Ρίζος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του εκπροσώπου των προσθέτων παρεμβαινόντων υπέρ της προσφυγής, όταν εκείνος είπε πως στα Ευρωπαϊκά Κράτη ( Γερμανία, Γαλλία κ.λ.)  η αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίστηκε μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού, είπε τα εξής: "δεν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα πολιτισμένα Κράτη. Οι πόλεις αυτές οι ευρωπαϊκές, που δημιουργήθηκαν στη μοναρχική περίοδο εμπεριέχουν ήδη τον πολεοδομικό σχεδιασμό με τρόπο που δεν μπορεί να φανταστεί ο νομοθέτης»!

Εξάλλου, στους ισχυρισμούς περί αντισυγματικότητας κ.λ., προβλήθηκε από την πλευρά της διοίκησης το επιχείρημα ότι ήδη στο Πράσινο Ταμείο που συγκεντρώνονται τα χρήματα από τα πρόστιμα τα οποία έχουν ήδη πληρώσει οι πολίτες για νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, «υπάρχουν 2,31 δις ευρώ». Μάλιστα, απαντώντας στο επιχείρημα ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε για να κλείσουν "τρύπες" στο δημόσιο ταμείο και όχι περιβαλλοντικούς σκοπούς, υπήρξε η απάντηση ότι πράγματι προβλέπεται αυτή η δυνατότητα, αλλά ούτε έχει γίνει χρήση της ούτε θα γίνει.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)