Αστυνομικό Δελτίο

20 Ιουνίου 2014 12:00

Το Facebook εργαλείο στα χέρια της ΕΛ. ΑΣ.

H  σύλληψη του «σατανιστή» της Γλυφάδας στην οποία οδηγήθηκε το τμήμα Ανθρωποκτονιών, μέσω ψεύτικου προφίλ που είχε δημιουργήσει στο Facebook, αποτελεί το πρώτο παράδειγμα της χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο της αστυνομίας.

-

Η χρήση του Facebook ως εργαλείο της ΕΛ. ΑΣ. ήταν πρακτική που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν από τους αστυνομικούς, κατοχυρώνεται δια νόμου. Έτσι οι αστυνομικοί, όταν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ψεύτικα προφίλ που θα δημιουργούν με σκοπό την ανίχνευση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Μέχρι τώρα, όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛ. ΑΣ. διέθεταν ειδικούς αναλυτές που παρακολουθούσαν και ανέλυαν καταχωρίσεις στο Facebook, για να βρουν διασυνδέσεις με ύποπτους εγκληματικών ενεργειών.

Ο νόμος που ψηφίστηκε προ ημερών, σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, δίνει στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τη δυνατότητα να δημιουργούν «κατοχυρωμένα» ψεύτικα προφίλ ανηλίκων, ώστε να παγιδεύει παιδόφιλους και ό,τι άλλο προφίλ κριθεί ανά περίσταση ότι χρειάζεται.

Πλέον οποιαδήποτε επιλήψιμη στιχομυθία ή αίτημα αποστολής φωτογραφιών και άλλα από τον αστυνομικό- δημιουργό του ψεύτικου προφίλ του facebook σημαίνει σύλληψη του «συνομιλητή» στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η ΕΛ.ΑΣ. πλέον επικυρώνει και κατοχυρώνει με ειδική πιστοποίηση τα εικονικά πρόσωπα που δημιουργεί στο διαδίκτυο και όποιος «παγιδευτεί» θα βρίσκεται αμέσως απέναντι στους αστυνομικούς οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως αποδεικτικά στοιχεία τους ηλεκτρονικούς διαλόγους, τις φωτογραφίες, ακόμα και τα mails και τα likes.

Παράλληλα ο νέος νόμος επιτρέπει στην ΕΛ.ΑΣ. να συλλαμβάνει αυτομάτως όποιους παιδόφιλους απλώς συνδέονται ηλεκτρονικά με sites που μεταδίδουν βιασμούς ανηλίκων, τιμωρώντας για πρώτη φορά την απλή «θέαση» και όχι τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)