Γενικά

28 Φεβρουαρίου 2014 07:23

"Τσουνάμι" ενοικίασης καταστημάτων-γραφείων περιμένει η ΠΟΜΙΔΑ

Καταλυτικός, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, ο ρόλος του νέου πλαισίου για τις επαγγελματικές μισθώσεις.

-

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Μαζικό κίνημα «κατάληψης» ξενοίκιαστων καταστημάτων, γραφείων, αποθηκών και κάθε λογής επαγγελματικού χώρου περιμένει η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, μετά από την δημοσίευση του νόμου που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των επαγγελματικών μισθώσεων, η οποία αναμένεται πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, παραμένει η 12ετής προστασία σε όλες τις υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης όμως απελευθερώνονται σε σημαντικό βαθμό οι νέες εμπορικές μισθώσεις, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για χιλιάδες υποψήφιους ελεύθερους επαγγελματίες κι επιχειρήσεις, προκειμένου να προχωρήσουν στην λειτουργία σε νέους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και γενικώς των δραστηριοτήτων τους.

Τι θα ισχύει στο εξής

Σε ότι αφορά τις νέες μισθώσεις, αρχικώς η διάρκεια τους καθορίζεται ελεύθερα από τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή. Αν δεν οριστεί συγκεκριμένος χρόνος (μίσθωση αορίστου χρόνου) ή οριστεί διάρκεια μικρότερη των τριών ετών, ως «δεσμευτικός χρόνος» και για τις δύο πλευρές νοείται η τριετία, ενώ πιο απλά είναι τα πράγματα σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών για μεγαλύτερη διάρκεια.

Βάσει του νόμου ο ενοικιαστής και δηλαδή ο μισθωτής έχουν απόλυτη ευχέρεια να διαπραγματεύονται και να συμφωνούν διαφοροποιημένο χρόνο δέσμευσης για κάθε πλευρά, ανάλογα με τις ανάγκες τους, όχι όμως μικρότερο από την τριετία.

Οι νέες συμφωνίες ενοικίασης θα μπορούν να καταγγελθούν 3 μήνες αφού κοινοποιηθεί η πρόθεση της μίας από τις δύο πλευρές για εγκατάλειψη του ακινήτου από τον ενοικιαστή.

Υφιστάμενες μισθώσεις

Σε ότι αφορά συμφωνίες ενοικίασης που βρίσκονται εν εξελίξει δεν επέρχεται αλλαγή στο δικαίωμα του ενοικιαστή για 12ετή παραμονή στο ακίνητο, ασχέτως αν η συμφωνημένη διάρκεια της μίσθωσης είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη. Η διαφορά ωστόσο σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς είναι ότι αφού παρέλθει η 12ετία δεν θα υπάρχει υποχρέωση του ιδιοκτήτη να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 24 ενοικίων (ως αντάλλαγμα για τον «αέρα» της επιχείρησης) σε περίπτωση που ζητήσει εκκένωση του καταστήματος ή του γραφείου από τον ενοικιαστή. Επίσης, δεν θα ισχύει από τις αρχές Μαρτίου κι έπειτα η αυτόματη παράταση της μίσθωσης γα 4 χρόνια.

Πάντως, όπως προβλέπεται στο νόμο που έχει ήδη υπερψηφιστεί από τους βουλευτές, σε κάθε περίπτωση που ιδιοκτήτης προβεί μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2014 σε καταγγελία μίσθωσης, η οποία:

-πρόκειται να λήξει μέχρι την ημερομηνία αυτή λόγω συμπλήρωσης 12ετίας ή

-έληξε για τον ίδιο λόγο, αλλά δεν έχουν περάσει ως το τέλος Αυγούστου 9 μήνες ή

-τελεί υπό την τετραετή παράταση

ο ιδιοκτήτης οφείλει να δώσει ως αποζημίωση στον ενοικιαστή ποσό ίσο με 6 ενοίκια.

Η ρύθμιση έχει ως στόχο να αποφευχθούν αιφνιδιασμοί των ενοικιαστών οι μισθώσεις των οποίων λήγουν και να δοθεί αρκετός χρόνος στις δύο πλευρές να ενημερωθούν για το νέο καθεστώς και «να τα βρουν» μεταξύ τους, όπως εκτιμάται ότι θα συμβεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)