Δικαιοσύνη

24 Φεβρουαρίου 2014 15:19

Στις 22 Ιουλίου ξεκινάει η δίκη του ζεύγους Γριβέα

Για τρίτη φορά που το ζεύγος Γριβέα εμφανίστηκε ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου.

-



Του Ισαάκ Καριπίδη

Νέα δίκη για το ζεύγος Γριβέα ορίστηκε για τις 22,23 και 24 Ιουλίου. Αυτές τις ημέρες θα εξεταστεί τελικά από το ειρηνοδικείο του Ουέστμινστερ το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοση τους στην Ελλάδα καθώς κατηγορούνται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η υπεράσπιση του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα  ζήτησε και πέτυχε μέχρι το καλοκαίρι να εκπληρωθούν μια σειρά από ζητήματα- προϋποθέσεις ώστε να διεξαχθεί η δίκη.

Αυτά είναι, πρώτον να ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες- διευκρινήσεις  από τις ελληνικές αρχές για  τα αδικήματα που κατηγορούνται.  Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, ο δικηγόρος τους,  οι κατηγορίες που τους βαρύνουν  δεν αποτελούν αδίκημα για τον βρετανικό νόμο.

Δεύτερον,  ζητήθηκε να οριστεί πραγματογνώμων ο οποίος θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές κορυδαλλού τόσο  στην αντρική όσο και στην γυναικεία πτέρυγα.  Τρίτον να οριστούν δύο πραγματογνώμονες οι οποίοι θα αποφανθούν αν θα γίνει δίκαιη δίκη. Ο ένας θα είναι καθηγητής δικαίου και θα εξετάσει το νομικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολο της και ο άλλος  θα είναι Έλληνας δικηγόρος ο οποίος θα εξετάσει το νομικό πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Τέταρτον θα πρέπει να εξεταστούν τι επιπτώσεις θα έχει η παράδοση του ζεύγους στις Ελληνικές αρχές για τα δύο ανήλικα παιδιά τους που ζουν στην Βρετανία.

Είναι αξιοσημείωτο πως όλο αυτό το διάστημα, από σήμερα και μέχρι τις 22 Ιουλίου,  ο δικηγόρος της υπεράσπισης θα συναντηθεί αρκετές φορές με τον δημόσιο κατήγορο ώστε να εξετάσουν από κοινού την πορεία τις υπόθεσης. Όλες οι τυπικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Ιουλίου. 

Σήμερα ήταν η τρίτη φορά που το ζεύγος Γριβέα εμφανίστηκε ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου. Τις δύο προηγούμενες η δίκη τους αναβλήθηκε με το αιτιολογικό ότι η υπεράσπιση «χρειαζόταν  περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει τα επιχειρήματα της ώστε να μην εκδοθούν οι δύο κατηγορούμενοι».

Το ζευγάρι σύμφωνα με τον δικηγόρο τους παραδόθηκε στις 22  Ιανουαρίου στις βρετανικές αρχές, αφού πρώτα είχε κανονιστεί ραντεβού με τις αστυνομία. Πέρασε από την αυτόφωρη διαδικασία όπου και αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ αυτών ήταν η καταβολή 50.000 λιρών, η παράδοση των διαβατηρίων τους, η παρουσίαση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να έχουν ανοικτά τα κινητά τους τηλέφωνα 24 ώρες το 24ώρο και να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών αρχών.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)