Γενικά

01 Φεβρουαρίου 2014 07:55

Εθισμένα στο τσιγάρο από 12 ετών τα Ελληνόπουλα

Από 7 ετών ξεκινούν το κάπνισμα τα Ελληνόπουλα, σύμφωνα με έρευνα-σοκ που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

-

Πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό καπνιστών παραμένει η Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να είναι μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μετά τη μελέτη που έδωσε την... πρωτιά στις Ελληνίδες για το τσιγάρονέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα στα δέκα παιδιά που καπνίζουν, έχει ξεκινήσει την επικίνδυνη συνήθεια σε ηλικία 7 ετών και η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος στη χώρα μας είναι τα 11,5 έτη. Επίσης, προβληματισμό γεννά η διαπίστωση ότι το 12,3% των παιδιών έχει δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο και πως το κάπνισμα παρουσιάζει αυξητική τάση στα κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών.

Πρώτη στους ανήλικους καπνιστές η Πελοπόννησος

Την πρώτη θέση με διαφορά σε αριθμό ανήλικων καπνιστών κατέχει η Πελοπόννησος με το 23,4% των παιδιών να… φουμάρουν και ακολουθούν η Αθήνα με 16,8%  και τη Θεσσαλονίκη με 13%. Και αυτή η κακή συνήθεια, όπως καταγράφει η έρευνα, ξεκινά από τους γονείς, καθώς έξι στους δέκα έφηβους ηλικίας 13-15 ετών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μέσα στο σπίτι τους, ενώ η εξοικείωση με το τσιγάρο συνεχίζεται στο σχολείο, όπου σχεδόν όλοι καπνίζουν παρά τις σχετικές απαγορεύσεις.

Εντύπωση στους ειδικούς προκάλεσε ότι ακόμη και οι υπεύθυνοι στα σημεία πώλησης καπνού δεν ενδιαφέρονται για τον νόμο και πωλούν κανονικά τσιγάρα σε ανήλικους. Από το σύνολο των ανήλικων καπνιστών που αγοράζουν τσιγάρα, το 87,3% δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στην αγορά τους λόγω ηλικίας.

Σε ότι αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, πρωταθλήτρια στο κάπνισμα είναι η Κρήτη με ποσοστό 44,5%, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι Έλληνες έχουν περιορίσει ελαφρώς το τσιγάρο για λόγους οικονομικούς.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)