Γενικά

28 Ιανουαρίου 2014 15:25

Μετασεισμοί και κακοκαιρία "βασανίζουν" την Κεφαλονιά

Συνεχείς είναι οι μετασεισμοί που «ταρακουνούν» τους Κεφαλλονίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

-

 

Στο ρυθμό των Ρίχτερ εξακολουθεί να ζει η Κεφαλονιά, καθώς δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί και σήμερα, με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να έχει ένταση 4,6 Ρίχτερ.

Οι Κεφαλονίτες ξύπνησαν τα ξημερώματα από ένα νέο ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 4,2 Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιόμετρα και επίκεντρο εννέα χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου. Ακολούθησαν ακόμη δύο μετασεισμοί μεγέθους 3,8 και 3,9 Ρίχτερ, ενώ το μεσημέρι σημειώθηκε κι άλλος μετασεισμός 4,2 Ρίχτερ.

Εκτός των σπιτιών τους διανυκτερεύουν οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς τρομοκρατημένοι από τους συνεχείς μετασεισμούς, προετοιμάζονται για να περάσουν ακόμα μία δύσκολη νύχτα, καταλύοντας είτε στα αυτοκίνητά τους είτε στο πλοίο που έχει «δέσει» στο Αργοστόλι για να τους φιλοξενήσει, καθώς τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ και το κρύο είναι τσουχτερό.

Εκατοντάδες κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τουςμετά το σεισμό πέρασαν τη νύχτα της Δευτέρας στο πλοίο «Super Fast 1» που είναι αγκυροβολημένο στο Αργοστόλι. Στο νησί φθάνει και το «Ελ. Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, χωρητικότητας 1.300 κλινών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των σεισμοπαθών για απόψε το βράδυ.

Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών από το σεισμό 

Ειδικά συνεργεία μηχανικών συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών στο νησί, που μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τον εγκέλαδο εντοπίζονται εκτός από το Ληξούρι, στα χωριά Λιβάδι και Άγιος Δημήτριος, ενώ το χωριό Αθέρας έχει εκκενωθεί, καθώς μεγάλοι βράχοι απειλούν τα σπίτια. Σύμφωνα με τα kefalonitikanea.gr, από τα 150 σπίτια που ελέγχθησαν στο Ληξούρι σε ποσοστό 60% κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Στο Αργοστόλι, από την άλλη, ένα στα τέσσερα σπίτια που ελέγχθησαν κρίθηκαν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Άντεξαν τον ισχυρό σεισμό τα σπίτια

Στο σύνολό τους τα κτίρια στο νησί ανταποκρίθηκαν καλά στον πολύ ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό) παρά το γεγονός ότι οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι την ώρα του σεισμού οι κατασκευές επιβαρύνθηκαν επιπλέον με το 40% του βάρους τους λόγω της επιτάχυνσης.

Πολλοί θεωρούν ότι ο αυστηρός Οικοδομικός Κανονισμός που επιβλήθηκε στην Κεφαλονιά, αποδείχθηκε σωτήριος. Μετά την ισοπέδωση του νησιού από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ τον Αύγουστο του 1953, οι κατασκευές έχουν ενισχυθεί σημαντικά, σε βαθμό που να θεωρούνται πρότυπο για όλη την χώρα.

Προσοχή συνέστησε στους κατοίκους ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 καθώς οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για πολλές ημέρες ακόμη.

 

 

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)