Δικαιοσύνη

19 Ιανουαρίου 2014 20:17

Επεκτείνουν το κατηγορητήριο για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ

Έτοιμες να ασκήσουν νέες διώξεις σε βάρος τριών επιχειρηματιών, για τη δεύτερη παρτίδα των επισφαλών δανείων που έδωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και καταγράφεται στο συμπληρωματικό πόρισμα του επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, είναι οι δικαστικές αρχές.

-



Πρόκειται για κεφάλαια  άνω των 104 εκατομμυρίων ευρώ, που πήραν τρεις εταιρείες ακινήτων από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2009. Το πόρισμα καταλογίζει στη διοίκηση του Τ.Τ, ότι δεν ζήτησε προσωπικές εγγυήσεις, δεν προσδιόρισε με σαφήνεια τον σκοπό της χρηματοδότησης, δεν παρακολούθησε την διάθεση των κεφαλαίων, ενώ η αξιολόγηση κινδύνου που έκανε σε μια τουλάχιστον περίπτωση ήταν ανεπαρκής.

Επισημαίνεται ότι η περίοδος χάριτος που προέβλεπαν οι επίμαχες συμβάσεις, για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με κεφάλαια από μισθώματα, τα οποία όμως μέσω εμβασμάτων χρησιμοποιήθηκαν για την ίδρυση θυγατρικών τους στο εξωτερικό. «Οι πράξεις τους έγιναν κατά κατάχρηση της εξουσίας τους, προς διαχείριση της περιουσίας της τράπεζας», αναφέρει το πόρισμα Νικολούδη.

Οι αρχές ξεσκονίζουν τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία όσων έχουν ήδη κατηγορηθεί για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται η εταιρεία του Άγγελου Φιλιππίδη στο Μαυροβούνιο, που είχε συστήσει με τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Τράπεζας, Μάριο Βαρότση. Τον πρώην πρόεδρο του ΤΤ που κρατείται στις φύλακες του Μαλτεπέ, αναμένεται να τον επισκεφτεί τη Δευτέρα ο αδερφός του.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης τόσο δια του Έλληνα συνηγόρου του αλλά και της Τουρκάλας δικηγόρου που προσέλαβε μετά την σύλληψή του, τονίζει ότι επιθυμεί η μεταγωγή του στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. «Είναι καλά. Όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης περιμένουμε πρώτα τα έγγραφα από την Ελλάδα και έπειτα θα γίνει ένα δικαστήριο στην Τουρκία που θα αποφασίσει για την έκδοση», δήλωσε η συνήγορος του κ. Φιλιππίδη, Σεϊντά Γιλντιρίμ.

Και ενώ η αστυνομία με όπλο τα αχνά ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνει, χαρτογραφεί τις μετακινήσεις του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα σε χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το διεθνές ένταλμα σύλληψης, οι συνήγοροι των επιχειρηματιών φέρονται σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» να έχουν μεταφέρει στον εισαγγελέα εκδόσεων την πρόθεση των πελατών τους να εμφανιστούν οικειοθελώς με αντάλλαγμα να μην συλληφθούν. Κάτι που σύμφωνα με δικαστικές πηγές δεν γίνεται αποδεκτό.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)