Γενικά

22 Οκτωβρίου 2013 11:50

Με όπλο την τεχνολογία μπαίνει τέλος στην γραφειοκρατία

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών έρχεται να βάλει η διαδικτυακή Πύλη Ερμής, με μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες που στοχεύουν  στην βελτίωση της εξυπηρέτησης τους από το Δημόσιο.

-



Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών έρχεται να βάλει η διαδικτυακή Πύλη Ερμής, με μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες που στοχεύουν  στην βελτίωση της εξυπηρέτησης τους από το Δημόσιο.

Αυτό που πρέπει να κάνει ο πολίτης είναι να εγγραφεί στην πύλη Ερμής και έτσι θα του δοθεί η δυνατότητα να αποφύγει τη μετακίνησή του σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, σπαταλώντας χρόνο.

Όσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν θα πρέπει να επισκεφτούν την σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση www.ermis.gov.gr και να συμπληρώσουν τα στοιχεία που ζητούνται.

Μετά την εγγραφή στην πύλη Ερμής ο πολίτης έχει δύο δυνατότητες. Μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση βεβαιώσεων, αδειών και άλλων πιστοποιητικών, υποβάλλοντας μέσω της Πύλης μια ηλεκτρονική αίτηση προς το ΚΕΠ της επιλογής. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνει την υποχρέωση να μεταβεί στην υπηρεσία για την υποβολή της αίτησης και μόνο όταν το ΚΕΠ διεκπεραιώσει το αίτημα του μεταβαίνει σε αυτό για να παραλάβει το τελικό έγγραφο.

Επίσης, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικών συναλλαγών και να λάβει ηλεκτρονικά το έγγραφο που ζητάει.

Μεταξύ των υπηρεσιών με ηλεκτρονική διεκπεραίωση περιλαμβάνονται η χορήγηση βεβαιώσεων πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης του Εθνικού Δημοτολογίου, χορήγηση αντιγράφων ληξιαρχικών πράξης γέννησης, γάμου, θανάτου   του Ειδικού Ληξιαρχείου, βεβαιώσεις από τον ΕΛΓΑ και αρκετές άλλες υπηρεσίες.

Παράλληλα, τέλος εποχής μπαίνει στην συγκέντρωση δεκάδων δικαιολογητικών που απαιτούνται για συναλλαγές με το Δημόσιο, με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών. Οι δημόσιες υπηρεσίες, μετά την εφαρμογή του σχετικού νόμου, είναι υποχρεωμένες, να αναζητούν μέσω της υπηρεσιακής οδού ορισμένα δικαιολογητικά.

Ήδη περισσότερα από 200 δικαιολογητικά μπορούν να αναζητηθούν από τις υπηρεσίες, είτε υποχρεωτικά χωρίς αίτηση του πολίτη στην περίπτωση συγκεκριμένων διοικητικών διαδικασιών, ή μετά τη συναίνεση του συναλλασσόμενου πολίτη.  

Μερικά από τα πιστοποιητικά που αυτεπαγγέλτως είναι υποχρεωμένες να αναζητούν οι δημόσιες υπηρεσίες είναι γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου, αντίγραφο ποινικού μητρώου, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, βεβαίωση φορολογικής κατάστασης και εκκαθαριστικό εφορίας κ.ά.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)