Πολιτική

Χθες 13:47

Τουρκία - Φιντάν: Αν κάποιες χώρες έχουν θέμα με το Τουρκολιβικό μνημόνιο, δεν είναι πρόβλημά μας

Τι είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν για το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και για το Κυπριακό.

Τουρκία - Φιντάν: Αν κάποιες χώρες έχουν θέμα με το Τουρκολιβικό μνημόνιο, δεν είναι πρόβλημά μας
-

Για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επανεξετάσει το τουρκολυβικό μνημόνιο ρωτήθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν έπειτα και από την τελευταία ένταση που προκλήθηκε στο Αιγαίο.

Η ερώτηση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης του Χακάν Φιντάν στο Sky News Arabia, που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Χακάν Φιντάν είπε: «Εμείς με την Λιβύη, όπως γνωρίζετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έργο αυτό που κάνουμε γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση. Εμείς αυτό κοιτάζουμε».

Στην ίδια συνέντευξη ο Χακάν Φιντάν ισχυρίστηκε ότι λόγω της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, πλέον επικρατεί ειρήνη στο νησί και οι δύο κοινότητες ζουν ειρηνικά, αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

«Πλέον επικρατεί ειρήνη στην Κύπρο»

Σε μια ερώτηση σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στα κατεχόμενα ο Χακάν Φιντάν δήλωσε τα εξής:

«Το κυπριακό ζήτημα είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, όπως γνωρίζετε. Εκεί, από το 1960, ιδιαίτερα μεταξύ 63-74, διαπράχθηκαν μεγάλες θηριωδίες εναντίον της τουρκικής κοινότητας από τις συμμορίες της ΕΟΚΑ. Εκεί προσπάθησαν να εκτοπίσουν τους Τ/Κ.

Το 1974, πραγματοποιήθηκε η 'ειρηνευτική επιχείρηση' [εισβολή] της Κύπρου. Από τις 20 Ιουλίου 1974, επικρατεί ειρήνη στο νησί και έκτοτε δεν έχει πεθάνει κανείς. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά πολύτιμο. Δηλαδή, λόγω της παρουσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί, πλέον επικρατεί ειρήνη στο νησί και οι δύο κοινότητες ζουν ειρηνικά.

Εμείς ούτως ή άλλως έχουμε στρατιώτες στο νησί. Αυτό είναι μια αλήθεια που είναι γνωστή. Έχουμε χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκεί βρίσκονται διάφορες δυνατότητες μας, εκεί βρίσκονται και τα πλοία μας. Εμείς θα συνεχίσουμε τις ειρηνευτικές μας δραστηριότητες εκεί».


Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: “Πνίγηκε” τρώγωντας... σουβλάκι - Πως σώθηκε ο νεαρός

Λάρισα: Φωτιά σε αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης (βίντεο)

Βραζιλία: Καρχαρίες στις ακτές του Ρίο “παίρνουν”... κοκαΐνη!


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)