Διπλωματία

31 Δεκεμβρίου 2017 15:14

Guardian: Νέα αρχή στις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων

Για προσπάθειες επίλυσης της κόντρας Αθήνας - Σκοπίων κάνει λόγο ο Guardian. Οι δηλώσεις Μπουτάρη από το δείπνο με τον Ζάεφ και το σχόλιο κυβερνητικής πηγής για την ονοματολογία.

Guardian: Νέα αρχή στις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων
-

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη και στο δείπνο που παρέθεσε ο Γιάννης Μπουτάρης στον ίδιο αναφέρεται ο Guardian με ένα άρθρο που τιτλοφορείται: «Μετά από 2.300 χρόνια, το πνεύμα του ήρωα πολεμιστή πλανάται πάνω από την ειρηνευτική προσπάθεια για τη Μακεδονία».

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για ένα μη συνηθισμένο γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι δύο άνδρες έστειλαν το μήνυμα ότι οι παλιές εχθρότητες ανήκουν στο παρελθόν, όπως και η εθνικιστική ρητορεία, που έχει φέρει στα μαχαίρα για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα την Ελλάδα με τον βόρειο γείτονά της.

Σύμφωνα με τον Guardian ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε προς την εφημερίδα ότι δεν εκφράζει την εθνική διπλωματία ή τη στρατηγική. "Αλλά αυτές οι βλακείες πρέπει να σταματήσουν" σημείωσε.

«Η απόφαση του Ζάεφ να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμα μια ένδειξη ότι τα αισθήματα αλλάζουν και απόδειξη αποτελεί το ότι η κόντρα που φέρεται να έφερε κάποτε στο χείλος της σύρραξης τους γείτονες, θα λυθεί σύντομα», γράφει ο Guardian.

H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι "η Realpolitik και οι φόβοι της ρωσικής ανάμειξης στα Βαλκάνια φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει. Η κόντρα ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ενσωμάτωση της φτωχής “Μακεδονίας” στη Δύση. Ο ένθερμος φιλοευρωπαίος Ζάεφ έχει καταστήσει προτεραιότητα την εισδοχή στην ΕΕ. Η Ελλάδα, που διέρχεται οικονομική κρίση το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, θα βγει κερδισμένη αν αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή".

Μπουτάρης - Ζάεφ

Σε μια κίνηση που εκλήφθηκε ως μεγάλος συμβιβασμός η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα αποδεχθεί ένα σύνθετο όνομα που θα μπορεί να περιέχει τον όρο Μακεδονία, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: οι προτάσεις τροποποίησης του ονόματος έχουν περιλάβει γεωγραφικούς προσδιορισμούς όπως "Άνω", "Νέα" ή "Βόρεια" Μακεδονία. Ως επί το πλείστον, οι Έλληνες επιμένουν να αποκαλούν Σκόπια την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Fyrom) και Σκοπιανούς τα δύο εκατομμύρια του πληθυσμού της.

"Τυφλωθήκαμε για πολύ μεγάλο διάστημα από αυτή την εθνικιστική τρέλα και τη λαϊκίστικη προπαγάνδα", λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον Guardian. "Θα πάω τον Ζάεφ στην καλύτερη ψαροταβέρνα και αναμφίβολα ο Μέγας Αλέξανδρος θα είναι κομμάτι της κουβέντας μας, αλλά προτεραιότητά μου θα είναι να διασφαλίσω επίσης ότι θα περάσει καλά ο φιλοξενούμενός μου" πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ανώτατη κυβερνητική πηγή τονίζει ότι η γραμμή του 2007 μπορεί σήμερα να δικαιωθεί, σχολιάζοντας το ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στα εθνικά θέματα η χώρα έχει και πρέπει να έχει συνέχεια». «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν δημόσια και με σαφήνεια. Σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα. Η στάση όλων μας θα καταγραφεί στην ιστορία» πρόσθεσε πηγή του Μαξίμου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)