Γενικά

28 Μαρτίου 2017 15:55

“Πόλεμος” για τον Μπελογιάννη

«Κατάπτυστο» το σχόλιο της ΟΝΝΕΔ λέει ο Τζανακόπουλος. Για προσπάθεια οικειοποίησης της μνήμης του Μπελογιάννη μιλάει το ΚΚΕ. Πρόκληση από τη ΧΑ στη Βουλή και ένταση μεταξύ βουλευτών.

“Πόλεμος” για τον Μπελογιάννη
-

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης», από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αποτέλεσαν το έναυσμα μιας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης με δηλώσεις και ιστορικές αναδρομές από διάφορες πολιτικές κατευθύνσεις.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης υποστήριξε ότι «ο Μπελογιάννης αποτελεί σύμβολο του αγώνα για ειρήνη και δημοκρατία», αλλά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που συμμετείχε στην τελετή εξέφρασε τη δυσφορία του για την επιχειρούμενη προσπάθεια οικειοποίησης της μνήμης του Μπελογιάννη -όπως δήλωσε σήμερα στη Βουλή και η βουλευτής του ΚΚΕ Α.Παπαρήγα -από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας «κάποιοι πλασάρουν τον συμβιβασμό ως “επανάσταση”».

Ο γιός του Νίκου Μπελογιάννη, σε μήνυμα που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής κάνει λόγο για «προσπάθεια οικειοποίησης του μουσείου από συγκεκριμένο πολιτικό φορέα που ανάγεται στην εκμετάλλευση αγίων, μαρτύρων και ηρώων από την κάθε λογής εκκλησία».

Η ΟΝΝΕΔ σχολιάζοντας την παρουσία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια του Μουσείου Μπελογιάννη του άσκησε δριμεία κριτική λέγοντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της ότι «εν μέσω της όχι μόνο οικονομικής, αλλά και θεσμικής, σφοδρής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, χρειάζεται μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που θα ενώσει τους Έλληνες. Αντ’ αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει σήμερα, ως γνήσιος εκφραστής μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων, να υμνήσει έναν πρωταγωνιστή των ετών του διχασμού, πιστός στην επαίσχυντη και εκδικητική συνθηματολογία του ακροατηρίου του “ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς”».

Στην ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας πως «πρόκειται για κατάπτυστο σχόλιο από πλευράς της ΟΝΝΕΔ» και ότι ο «Μπελογιάννης αξίζει μόνο τιμής».

Ωστόσο, άμεση και αιχμηρή ήταν η απάντηση του προέδρου της Οργάνωσης Νέων της ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Κύριε Τζανακόπουλε, κατάπτυστοι είναι όσοι ήρθαν στην εξουσία για να βγάλουν τα απωθημένα δεκαετιών. Εκείνοι που, ενώ έχουν χρέος να ενώσουν, διχάζουν έναν λαό που δοκιμάζεται από την πολιτική τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος.

Νίκος Μπελογιάννης - κατοικία - σπίτι - Αμαλιάδα

Και ο πόλεμος ανακοινώσεων συνεχίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ενόχληση των βουλευτών της ΝΔ και της νεολαίας του κόμματός τους από μια κίνηση που έχει σκοπό να αποκαταστήσει την ιστορική μνήμη, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τη στροφή του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη προς την άκρα δεξιά και την απομάκρυνση της από προηγούμενες πρακτικές, όπως αυτή των εγκαινίων του Μουσείου της Δημοκρατίας στον μαρτυρικό Άη Στράτη, το 2007, από τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Στη Βουλή συνεχίστηκε η αντιπαράθεση

Αίσθηση και πολλές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή, στη συζήτηση της πρότασης για συγκρότηση προανακρικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, οι θέσεις που διατύπωσε για τον Νίκο Μπελογιάννη, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

«Έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη δημοκρατία. Διαφωνώ.  Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της δημοκρατίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Επικράτησε ένταση και φωνές από τα έδρανα των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κώστα Τασούλα να προσθέτει ότι «εάν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν, όχι απλώς να πω αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά». Βουλευτές της ΝΔ χειροκρότησαν τον κ. Τασούλα.

Στον βουλευτή της ΝΔ απάντησε ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας χαρακτηρίζοντας «θλιβερό» να χειροκροτεί η ΝΔ τέτοιες στάσεις και απόψεις. «Δεν συζητώ για τους εδώ εκπροσώπους του δωσιλογισμού, όμως είναι θλιβερό η ΝΔ να χειροκροτεί τέτοιου είδους στάσεις και απόψεις», είπε.

Μόνιμη Έκθεση - Νίκος Μπελογιάννης - Αμαλιάδα

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης , καθώς η μόνιμη έκθεση του μουσείου Μπελογιάννη τέθηκε υπό την αιγίδα του Κοινοβουλίου. Στην τοποθέτησή του υπερασπίστηκε την απόφαση της Βουλής και εξέφρασε την έκπληξή του για τις παρεμβάσεις που υπήρξαν τόσο από τον Κώστα Τασούλα, όσο και από τον Κώστα Τζαβάρα που υποστήριξε ότι ήρωες υπήρξαν και από τις δύο πλευρές.

Στην επιφάνεια επανήλθε και η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Αριστεράς με την Αλέκα Παπαρήγα να μιλάει για καυγά σε ξένο αχυρώνα και να στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα ανεχθεί την καπηλεία και την υποκρισία.  

Πρόκληση από τη Χρυσή Αυγή

Νέο show επιχείρησαν να στήσουν στη Βουλή οι Χρυσαυγίτες με αφορμή τα χθεσινά εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος αποκάλεσε «αρχισφαγέα» τον Νίκο Μπελογιάννη και απείλησε ότι η Χρυσή Αυγή θα γκρεμίσει το σπίτι του για να μην υπάρχουν τα εγκλήματα του κομμουνισμού.

Επικράτησε ένταση στη Βουλή με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή ,να του απαντά ότι οι οπαδοί του Χίτλερ δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη και σήμερα την  ήττα του φασισμού από τον κόκκινο στρατό.

Για φασιστικό παραλήρημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής που αποτελεί προσβολή για την Δημοκρατία, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)