Γενικά

09 Δεκεμβρίου 2016 13:15

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: δεν είχαμε ενημέρωση για τις παροχές

Πλήρη άγνοια για τις εξαγγελίες Τσίπρα, δήλωσε το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, αιφνιδιασμένη εμφανίζεται η Κομισιόν. Ο γερμανικός τύπος «επιτίθεται» στον Τσίπρα.

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: δεν είχαμε ενημέρωση για τις παροχές
-

«Παγωμένη» και αιφνιδιασμένη εμφανίζεται η Ευρώπη, από το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανακοίνωσε παροχές προς τους συνταξιούχους και το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ, στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν, ερωτηθείσα αν ήταν σε γνώση του υπουργείου τα όσα ανακοινώθηκαν χθες ως παροχές, απάντησε χαρακτηριστικά, «όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ,Πιέρ Μοσκοβισί,  σχολιάζοντας τις παροχές που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν ήταν πλήρως ενημερωμένη και ως εκ τούτου θα πρέπει να τις μελετήσει πριν προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Συμπλήρωσε δε, ότι,  η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση είναι γνωστή και λαμβάνεται υπόψη, γι΄αυτό άλλωστε αναζητείται μια λύση σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου και με σεβασμό στα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί»

Την ίδια στιγμή, ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, υποστήριξε ότι υπήρξε αιφνιδιασμός από την εξαγγελία των παροχών και μάλιστα προέβλεψε ότι αυτό μπορεί να δυσκολέψει πολύ τη διαπραγμάτευση της ΕΕ με το ΔΝΤ, για το ελληνικό ζήτημα.

Ο γερμανικός Τύπος από την πλευρά του, σχολιάζει με δηκτικό τρόπο, το διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Bild, που αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι, «ο Τσίπρας παραβίασε τις συμφωνίες».

Καρβούνης: οι θεσμοί γνώριζαν αλλά δεν ξέρω αν συμφώνησαν

Διαφορετική είναι η άποψη του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, ο οποίος δήλωσε  «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ήταν σε γνώση των θεσμών, αλλά δεν ξέρω αν ήταν σε συμφωνία».

Ο κ. Καρβούνης δήλωσε στον «Αθήνα 9.84», ότι το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης είναι δυνατό και «γι΄αυτό επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)