Κυβέρνηση

09 Δεκεμβρίου 2016 12:40

Μουζάλας: καλή και ισορροπημένη η πρόταση επανέναρξης του “Δουβλίνου”

Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, για την εξέταση της πρότασης της Κομισιόν αναφορικά με την επιστροφή αιτούντων άσυλο στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Μουζάλας: καλή και ισορροπημένη η πρόταση επανέναρξης του “Δουβλίνου”
-

«Kαλή και ισορροπημένη» χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή επανέναρξη του κανονισμού του Δουβλίνου, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το οποίο θα επικεντρωθεί στην υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι όλα τα κράτη-μέλη με υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο θα συμβάλουν στην εξεύρεση μιας κοινής λύσης.

«Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, γιατί δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, εξηγώντας πως αν η ΕΕ είχε ένα κοινό σύστημα ασύλου πριν από μερικά χρόνια, δεν θα αντιμετώπιζε αυτή την τεράστια πίεση με το μεταναστευτικό. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Έφτασε η ώρα να τρέξουμε το τελευταίο μίλι για να υιοθετήσουμε μια κοινή πολιτική ασύλου».

Σλοβάκος ΥΠΕΣ: περισσότερη δουλειά με Πολωνία – Ουγγαρία, αλλά Ελλάδα - Ιταλία

Η διελκυστίνδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς θα καταμεριστεί το βάρος για τη φροντίδα των αιτούντων άσυλο δεν έχει τελειώσει, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, έπειτα από έξι μήνες προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Κυβερνήσεις χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους από χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Σχεδόν και οι 350.000 πρόσφυγες που έφθασαν φέτος στις ακτές της Ευρώπης, έφθασαν σ' αυτές τις δύο χώρες.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια κοινή συμφωνία, κάτι το οποίο εξακολουθούμε να μην έχουμε τώρα», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Ρόμπερτ Κάλινακ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για να προεδρεύσει της τελευταίας συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται υπό την προεδρία της χώρας του.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά με τους συναδέλφους μας από την Πολωνία και την Ουγγαρία, καθώς και με την Ελλάδα και την Ιταλία από την άλλη πλευρά».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)