Γενικά

01 Νοεμβρίου 2016 17:41

Κινήσεις διεξόδου για συγκρότηση ΕΣΡ

“Βήματα υποχώρησης” από το Μαξίμου. Η πρόταση της ΝΔ για Πρόεδρο και ο Μ. Σταθόπουλος. “Κλειδί” η τύχη του άρθρου 2A του “νόμου Παππά”. Κόντρα και για το mail του Κρέτσου

Κινήσεις διεξόδου για συγκρότηση ΕΣΡ
-

 

Να παγώσει την νομοθετική ρύθμιση για αναστολή του περιβόητου άρθρου 2Α του νόμου Παππά, μέχρι τουλάχιστον την επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων, την Πέμπτη, φαίνεται πως έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια πίεσης προς την ΝΔ να συναινέσει για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Στην χθεσινή Διάσκεψη, που οδηγήθηκε σε ναυάγιο, την κυβερνητική πρόταση στήριξαν βουλευτές και άλλων κομμάτων, οι ψήφοι ωστόσο δεν έφθαναν για να επιτευχθεί η ενισχυμένη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτεί το Σύνταγμα.

Άκαρπη η χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων

Σε «ναυάγιο» κατέληξε και η πέμπτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, παρότι στο τραπέζι έπεσαν διάφορα ονόματα και ακόμη δύο κόμματα στήριξαν την τελική πρόταση της Κυβέρνησης.

Η υποψηφιότητα Πολύδωρα, υπό το βάρος των αντιρρήσεων της αντιπολίτευσης αποσύρθηκε νωρίς και δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, με τον Νίκο Βούτση να αντιπροτείνει τους κ.κ. Μορώνη και Μουλόπουλο για τις θέσεις Προέδρου κι Αντιπροέδρου.

Μετά από νέες ενστάσεις κομμάτων, η πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία προέβλεπε τον Ροδόλφο Μορώνη για Πρόεδρο και τον Νίκο Κιάο για Αντιπρόεδρο και τον κ. Μουλόπουλο απλό μέλος του ΕΣΡ.

Νέα τακτική από το Μαξίμου

Καθώς το αποτέλεσμα ήταν κοντά στην πλειοψηφία των 4/5, αμέσως μετά την Διάσκεψη των Προέδρων, σε σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με την συμμετοχή των Νίκου Βούτση και Νίκου Παππά, αποφασίστηκε ως μέσο πίεσης προς την Νέα Δημοκρατία να «παγώσει» η νομοθετική ρύθμιση για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών, μέχρι τουλάχιστον την Πέμπτη, οπότε θα γίνει νέα Διάσκεψη των Προέδρων.

Με ανάρτηση του στο twitter , ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σχολίασε: στη διάσκεψη προέδρων έγιναν σημαντικά βήματα. Η προσπάθεια για λύση στο ΕΣΡ πρέπει να συνεχιστεί. Η ΝΔ να πάει από «ΠΑΡΩΝ» σε «ΝΑΙ».

Μετά το πέρας της άκαρπης συνεδρίασης, από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργούς εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι, «η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

Νέα πρόταση από ΝΔ

Οι εξελίξεις εξαρτώνται από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για την οριστική επιστροφή αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, ανταπαντά η Νέα Δημοκρατία, η οποία πρότεινε για την θέση του Προέδρου, τον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρομάνο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι όλων προηγείται η μεταφορά οριστικά και αμετάκλητα όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Τις εξελίξεις σχολίασε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, δηλώνοντας, ««στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα  η ΝΔ».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, τον Μιχάλη Σταθόπουλου, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» κι ερωτηθείς για τη μελλοντική στάση του κόμματος του και συγκεκριμένα αν θα ψηφίσει θετικά στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων την Πέμπτη, απάντησε, «εμείς αν δεν πάρει πίσω ο κ. Παππάς το νόμο, όχι».

Σκληρή κόντρα ΝΔ - Κρέτσου

Εν τω μεταξύ, νέα σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Λευτέρη Κρέτσου ξέσπασε με αφορμή δημοσίευμα του liberal.gr, σύμφωνα με το οποίο η Γραμματεία Ενημέρωσης έστειλε εντολή στα Γραφεία Τύπου της Ελλάδας στο εξωτερικό να αξιοποιήσουν άρθρο σε εφημερίδα του κ. Κρέτσου, στο οποίο έκανε επίθεση στην Αντιπολίτευση, αλλά όπως αναφέρεται, και στην Δικαιοσύνη.

«Ο κ. Κρέτσος, βαρύτατα εκτεθειμένος από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού – φιάσκου για τις τηλεοπτικές άδειες, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να συκοφαντεί στα διεθνή Μ.Μ.Ε. την Αντιπολίτευση και τη Δικαιοσύνη της χώρας μας. Ο πανικός και η κατρακύλα της Κυβέρνησης  Τσίπρα – Παππά και του κ. Κρέτσου δεν έχουν τέλος. Ντροπή» σχολίασε με Δελτίο Τύπου η ΝΔ.

Με διμέτωπη αντεπίθεση στην ιστοσελίδα και την ΝΔ απάντησε ο Γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.

«Γιατί άραγε δεν ευαισθητοποιήθηκε ποτέ όταν η ΝΔ συστηματικά απαξίωνε τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία αντί να λειτουργεί ως μέσο άσκησης επικοινωνιακής διπλωματίας είχε υποβαθμιστεί σε κυβερνητική μονταζιέρα; Συμφωνούμε: Ντροπή!».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)