Γενικά

30 Ιουνίου 2016 19:33

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προσπάθειες της Ελλάδας για πάταξη της παράνομης διακίνησης

Προσφυγική και οικονομική κρίση περιορίζουν τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προσπάθειες της Ελλάδας για πάταξη της παράνομης διακίνησης
-

Η προσφυγική και η οικονομική κρίση έχουν περιορίσει τις  οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων,  και η χώρα συνεχίζει να μην πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα για κάθε χώρα και η οποία σε γενικές γραμμές για την Ελλάδα είναι ισορροπημένη  στο θέμα της παράνομης διακίνησης προσώπων.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον Θανάσης Τσίτσας, η έκθεση διαπιστώνει θετικά στοιχεία για τη χώρα μας, όπως ότι έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για την πάταξη της παράνομης διακίνησης, ότι το 2015 προσέφερε βοήθεια σε όλα τα θύματα παράνομης διακίνησης σε αντίθεση με ότι συνέβαινε το 2014 ή ότι αύξησε τις προσπάθειες για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης. Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού, διέλευσης και σε πολύ περιορισμένο βαθμό χώρα στην οποία γυναίκες και παιδιά υπόκεινται σε παράνομη διακίνηση με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση (sex trafficking) και όπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά υπόκεινται σε αναγκαστική εργασία.

Μερικές γυναίκες και παιδιά από την Ανατολική και Νότια Ευρώπη, Νότια Ασία, Νιγηρία και Κίνα υπόκεινται σε παράνομη διακίνηση για σεξουαλική/οικονομική εκμετάλλευση στην Ελλάδα. Τα θύματα αναγκαστικής εργασίας είναι κυρίως παιδιά και άνδρες από την ανατολική Ευρώπη, Νότια Ασία και Αφρική. Μετανάστες εργάτες από Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Αφγανιστάν λόγω χρεών υποβάλλονται, όπως έχει καταγραφεί, σε αναγκαστική εργασία στη γεωργία. Κάποια θύματα παράνομης διακίνησης εισέρχονται μέσω Τουρκίας από παράτυπες μεταναστευτικές οδούς προερχόμενα από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία. Επίσης περιθωριοποιημένα παιδιά Ρομά από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία αναγκάζονται να πωλούν εμπορεύματα στους δρόμους, να επαιτούν ή να διαπράττουν μικροκλοπές στην Ελλάδα.

 Στην έκθεση καταγράφεται ότι η αύξηση των ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών στην Ελλάδα έχει αυξήσει και τον αριθμό των εκμεταλλευομένων παιδιών. Κάποιοι δημόσιοι αξιωματούχοι ερευνώνται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων.

 Υπογραμμίζεται ότι πολλές χώρες στην Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ρευμάτων, κατά την περίοδο της σύνταξης της έκθεσης, από τη Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία, των αιτούντων άσυλο, των εν δυνάμει προσφύγων, των οικονομικών μεταναστών και των ευάλωτων προσώπων στην παράνομη εκμετάλλευση. 

 Αναφέρεται ότι σύμφωνα με διεθνή οργάνωση η Ελλάδα υποδέχθηκε το 2015, 862.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, μερικοί από τους οποίους ήταν ευάλωτοι στην παράνομη εκμετάλλευση.

Η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στα ελάχιστα στάνταρ για την πάταξη της παράνομης διακίνησης αλλά παρ’ όλα αυτά κάνει σημαντικές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη μεταναστευτική κρίση πρόσθεσαν μεγάλο βάρος στους κυβερνητικούς πόρους, γεγονός που επηρέασε και την εφαρμογή του νόμου. Κατά συνέπεια η Κυβέρνηση άσκησε δίωξη σε λιγότερους ύποπτους το 2015 σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση προσέφερε σε όλα τα θύματα βοήθεια σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε το 2014. 

Επίσης η  ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε ή χρηματοδότησε ή παρείχε άλλου είδους βοήθεια σε καταλύματα που προσέφεραν βοήθεια σε θύματα παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν λειτούργησε κάποιο κατάλυμα για θύματα παράνομης διακίνησης. Η κυβέρνηση ανανέωσε τις άδειες παραμονής σε 29 θύματα παράνομης διακίνησης το 2015, ενώ το 2014 δεν είχε εκδώσει καμία.  Συνολικά η κατάταξη της Ελλάδος παρέμεινε αμετάβλητη για το 2015, (ΤΙΕR 2).

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)