Κυβέρνηση

02 Μαρτίου 2016 22:15

Βίτσας: Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών επί χρήμασι

Τι λέει για το ενδεχόμενο σύνδεσης του προσφυγικού με το δημοσιονομικό και την αξιολόγηση. Πώς σχολιάζει το περιστατικό με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας.

Βίτσας: Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών επί χρήμασι
-

Το ενδεχόμενο σύνδεσης του προσφυγικό με το δημοσιονομικό κενό και την αξιολόγηση σχολίασε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιό του πως "δεν μπορεί η χώρα να γίνει – ας το πω έτσι – αποθήκη ψυχών επί χρήμασι".

Ταυτόχρονα, μιλώντας στο BHMA FM σχολίασε και τη στάση που κρατά η Τουρκία απέναντι στη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για τις περιπολίες στο Αιγαίο αναφέροντας πως «πιθανόν αυτά τα πράγματα να έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά εάν θεωρούν ότι άλλο επιδίωκαν με την υπογραφή της συμφωνίας και άλλο επιδιώκουν στην πραγματικότητα, εμάς μας ενδιαφέρει να εφαρμοστεί η συμφωνία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο περιστατικό με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας και την αντίδραση της Τουρκίας στην επίσκεψή της στη Μυτιλήνη τόνισε ότι «η Τουρκία – και το εξηγώ και περιποιεί επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας – νιώθει άβολα με την επιτυχία της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ».

Τέλος όσο αναφορά στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στη «μέση γραμμή» επεσήμανε πως «ευελπιστώ ότι θα δοθεί τις επόμενες ώρες ή τις επόμενες μία-δύο ημέρες».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα

Για το ενδεχόμενο σύνδεσης του προσφυγικού με το δημοσιονομικό και την αξιολόγηση

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να έχουμε εμπλοκή των δύο θεμάτων. Δηλαδή, της αξιολόγησης και του προσφυγικού. Το λέω διότι στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε από τη μία μεριά, αλλά από την άλλη μεριά δεν μπορεί η χώρα να γίνει – ας το πω έτσι – αποθήκη ψυχών επί χρήμασι.

Για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για τις περιπολίες στο Αιγαίο

Τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της πολιτικής συμφωνίας για την εμπλοκή και την αποστολή της δύναμης του ΝΑΤΟ, από την πλευρά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εμφανίζεται μια νευρικότητα. Θεωρώ ότι όλα αυτά μπορούν να διευθετηθούν και το ΝΑΤΟ να κάνει την αποστολή του που είναι η καταγραφή, η παρακολούθηση και η ενημέρωση σε σχέση με τις προσφυγικές ροές. Πιθανόν αυτά τα πράγματα να έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά εάν θεωρούν ότι άλλο επιδίωκαν με την υπογραφή της συμφωνίας και άλλο επιδιώκουν στην πραγματικότητα, εμάς μας ενδιαφέρει να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Για το περιστατικό με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας και την αντίδραση της Τουρκίας στην επίσκεψή της στη Μυτιλήνη

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, εφόσον θέλει να έρθει στη Μυτιλήνη, θα έρθει και θα προσγειωθεί στη Μυτιλήνη. Υπάρχει καμία σύμβαση διεθνής…; Δεν υπάρχει που να λέει ότι η Μυτιλήνη είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Δεύτερον, εάν ζητήσει η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη, θεωρείτε ότι δεν θα προσγειωθεί; Μα, είναι δυνατόν; Μαζί με ποιον να επιλέξουμε (να μη γίνει); Η Τουρκία – και το εξηγώ και περιποιεί επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας – νιώθει άβολα με την επιτυχία της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ. Τώρα, πώς έχουμε καταφέρει στην Ελλάδα να νιώθει άβολα ο άλλος και να το κάνουμε δικό μας πρόβλημα… Τι να πω…

Για τις περιπολίες του ΝΑΤΟ στη «μέση γραμμή»

Θα ήθελα να έχει γίνει από προχθές. Τυπικά, με την εντολή που θα δώσει ο σήμερα Γερμανός ναύαρχος και ευελπιστώ ότι θα δοθεί τις επόμενες ώρες ή τις επόμενες μία-δύο ημέρες.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)