Ευρωπαϊκή Ενωση

28 Φεβρουαρίου 2016 11:38

Το plan b που εξετάζει η Κομισιόν για το Προσφυγικό

Δύο σχέδια που έχουν ήδη εφαρμοστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζεται να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Τι προβλέπεται σε καθεμιά από τις δύο περιπτώσεις.

Το plan b που εξετάζει η Κομισιόν για το Προσφυγικό
-

Ανοιχτή συζήτηση γίνεται πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου για το προσφυγικό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής και υπό τη σκιά της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή σχεδίων ανθρωπιστικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε χώρες εκτός των ορίων της και σε περιπτώσεις αυξημένων προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, που επικαλείται η Καθημερινή, δύο βασικά σχέδια βρίσκονται υπό επεξεργασία, ενώ η τελική πρόταση μπορεί να είναι έτοιμη ακόμα και μέσα στις επόμενες μέρες.

Η ομάδα του επικεφαλής της Task Force, του Ολλανδού Μάρτιν Φερβέι, έχει αναλάβει την επίβλεψη της προόδου στα ζητήματα της προσφυγικής κρίσης. Πρόκειται για την ομάδα που μέχρι πρόσφατα κατέγραφε την πρόοδο και τις ελλείψεις στις υποδομές που δημιουργούνται στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πρώτο σχέδιο που εξετάζεται είναι αυτό που ήδη εφαρμόζεται σε σειρά χωρών της Αφρικής, στον Λίβανο και την Ιορδανία, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τις προσφυγικές ροές. Στην πράξη, η ΕΕ, μέσω του Επιτρόπου αρμόδιου για Ανθρωπιστική και Πολιτική Προστασία, Χρ. Στυλιανίδη, συμβάλει στη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών, στην ύδρευσης και αποχέτευσής τους, στη φύλαξη των χώρων, στην παροχή ιατρικής βοήθειας, αλλά και τροφής, χρηματοδοτώντας διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ή ο Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα με το δεύτερο υπό εξέταση σχέδιο, οι πρόσφυγες παίρνουν χρήματα, υπό τη μορφή κουπονιών (vouchers) με τα οποία μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία και ταυτόχρονα παρέχονται άλλα κουπόνια για αγορές τροφίμων από σούπερ μάρκετ ή άλλα σημεία. Πρόκειται για πλάνο που έχει στόχο αφενός να μην περιθωριοποιηθούν οι πρόσφυγες, αφετέρου να ελαφρυνθεί το οικονομικό βάρος που σηκώνει η χώρα λόγω της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.

Το δεύτερο σχέδιο έχει ήδη εφαρμοστεί, στο παρελθόν, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο και σε Τσετσένουν πρόσφυγες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η παροχή κουπονιών σίτισης έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια λιμού στη Σομαλία.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)