Διπλωματία

26 Φεβρουαρίου 2016 11:17

Ανεπιθύμητη στην Αθήνα η Αυστριακή ΥΠΕΣ

“Όχι” ήταν η απάντηση που έλαβε η Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, όταν ζήτησε να έρθει στην Ελλάδα για να λυθεί η παρεξήγηση. “Βολές” Ευρώπης και ΗΠΑ κατά της Αυστρίας.

Ανεπιθύμητη στην Αθήνα η Αυστριακή ΥΠΕΣ
-

Ένα «όχι» έλαβε ως απάντηση η Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ από την Αθήνα όταν εξέφρασε την πρόθεσή της να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα για εξηγήσεις. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν αρθούν τα μέτρα κατά της Ελλάδας.

Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη με την εμφανή την αμοιβαία προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους, μετά τη σκληρή στάση και την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο χθες κάλεσε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τη πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη.

Την κίνηση αυτή του ΥΠΕΞ ακολούθησε δήλωση του προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, σχετικά με την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση με την οποία εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία της χώρας μας από διάσκεψη.

«Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλήξεις από την Κομισιόν

Μετά την παρέμβαση Γιούνκερ, το μήνυμά του προς την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες έστειλε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για τη Μετανάστευση  προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια αναφορικά με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων έχουν σχεδόν εξαντληθεί. «Δεν μας απομένει καθόλου χρόνος για χάσιμο» σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως το επόμενο δεκαήμερο, δηλαδή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, «χρειαζόμαστε συγκεκριμένα αποτελέσματα», υπογραμμίζοντας ότι, «σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να καταρρεύσει όλο το σύστημα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση άσκησε σκληρή κριτική, με αποδέκτη κυρίως την Αυστρία, αλλά και τις χώρες του Βίσεγκραντ, θέτοντας το ερώτημα: «εδώ κάνετε το πατριωτικό σας καθήκον, το ευρωπαϊκό σας πότε θα το κάνετε;» σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Βρυξέλλες - Δημήτρης Αβραμόπουλος - ΕΕ - σύνοδος - προσφυγική κρίση - συνέντευξη τύπου

Κριτική και από τις ΗΠΑ για το κλείσιμο των συνόρων

Kριτική στάση για την πολιτική  της Αυστρίας και των βαλκανικών κρατών στο θέμα των προσφυγικών ροών άσκησαν οι ΗΠΑ διαχωρίζοντας την θέση τους στην διάκριση που υφίστανται οι πρόσφυγες κατά την διάρκεια της αίτησης εξέτασης ασύλου.

Ειδομένη - Ελλάδα - Σκόπια - ΠΓΔΜ - σύνορα - πρόσφυγες - αστυνομία - ένταση - επεισόδια

Σε ερώτηση του ANT1 για το αν βοηθά να λυθεί το πρόβλημα η πρωτοβουλία  της Αυστρίας και βαλκανικών κρατών να κλείσουν τα σύνορα και στην παρατήρηση ότι στην Ελλάδα έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες τα τελευταία 24ωρα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται να αποδοκιμάζει τις αποφάσεις των χωρών αυτών και τον τρόπο με τον οποίο διαχωρίζουν τους πρόσφυγες στο θέμα του ασύλου, ενώ παράλληλα επαίνεσε, χωρίς να τις κατονομάσει ,τις χώρες εκείνες που παρέχουν στέγη, ασφάλεια και ζωτικής σημασίας βοήθεια σε περιόδους επείγουσας κρίσης.


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)