Βουλή

08 Δεκεμβρίου 2015 18:48

Μπαλτάς: Δεν θα διεκδικήσουμε νομικά τα γλυπτά του Παρθενώνα

Την διπλωματική και όχι τη νομική οδό επιλέγει η Κυβέρνηση για την διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. Έντονη η αντίδραση της ΝΔ.

Μπαλτάς: Δεν θα διεκδικήσουμε νομικά τα γλυπτά του Παρθενώνα
-

Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα υπό το φόβο να χαθεί η υπόθεση. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας πως προεξοφλεί χωρίς λόγο και άδικα την απόφαση, προσφέροντας επιχειρήματα στην άλλη πλευρά.

«Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε», υποστήριξε νωρίτερα ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία οδηγίας για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους.

«Η γνωμάτευση από το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου στο οποίο εργάζονται η Αμάλ Κλούνεϊ και δύο σπουδαίοι δικηγόροι οι κ.κ. Πάλμερ και Στίβενσον και η ανάμειξή τους στην υπόθεση, εκτός από τις νομικές συμβουλές προσέφερε και ανεκτίμητη δημοσιότητα», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας και χαρακτήρισε μικροπρέπεια και καταθλιπτικό που δεν την παρέλαβε η κυβέρνηση.

«Στερηθήκαμε δημοσιότητα, ενώ δεν χρειάζεται να προεξοφλούμε την απόφαση», ανέφερε. Η επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ και των δύο δικηγόρων από το Λονδίνο και η σύνταξη της γνωμάτευσης, στοίχισε 200.000 λίρες που καλύφθηκε από χορηγία Έλληνα του εξωτερικού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτη εξέφρασε, με ένα tweet, και ο βουλευτής από Το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως "Ο  Μπαλτάς είπε ότι δεν θα διεκδικήσουμε νομικά τα γλυπτά του Παρθενώνα. Θέλει φαίνεται άριστους νομικούς και η αριστεία είναι ρετσινιά".

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)