Κυβέρνηση

19 Αυγούστου 2015 20:46 Τελευταία ενημέρωση : -

Ενημέρωση Τσίπρα για τις Σκουριές και τις παρεμβάσεις του ΥΠΑΠΕΝ

Η διακοπή των εργασιών στις Σκουριές τέθηκε επί τάπητος στο τετ α τετ που είχαν ο Πρωθυπουργός και ο Π. Σκουρλέτης. Τι είπε ο υπουργός, τι απαντά η εταιρεία.

Ενημέρωση Τσίπρα για τις Σκουριές και τις παρεμβάσεις του ΥΠΑΠΕΝ
-



Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε, σήμερα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, κατά την οποία συζητήθηκαν διεξοδικά οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει ως σήμερα από το Υπουργείο και αυτές που έχουν δρομολογηθεί.

Επίσης αναφέρθηκαν στις εξελίξεις σχετικά με τον ρωσικό αγωγό, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε ακόμη για την εξέλιξη αναφορικά με την παύση των εργασιών στις Σκουριές και την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού. 

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τον Υπουργό για την προσπάθειά του, δηλώνοντας ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και γνωστοποίησαν ότι οι δύο άνδρες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα προκειμένου να συζητηθούν οι περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «συζητήσαμε πολλά. Αλλά ο βασικός λόγος της παρουσίας μου σήμερα ήταν να τον ενημερώσω για θέματα που αφορούν το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας, είναι πολλά πράγματα που εκκρεμούν και προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο».

«Υπήρξε όμως μια ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα που έχει να κάνει με τις Σκουριές. Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό ότι η εταιρία "Ελληνικός Χρυσός" έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο. Με απόφασή μου, σήμερα, ανακαλούμε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών. Αυτό "μεταφράζεται" σε ένα προσωρινό σταμάτημα των εργασιών της εταιρίας, στις Σκουριές», πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε ότι «θέλω να πω με αφορμή αυτό, ότι για την Κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, είναι απαραίτητες, αναγκαίες, αλλά πρέπει και οι εταιρίες να σέβονται τους όρους με τους οποίους έχουν δεσμευτεί, έτσι ώστε να μη θίγονται το Δημόσιο Συμφέρον και το Περιβάλλον».

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί εκλογών, θερινών τμημάτων και ψήφου εμπιστοσύνης, σημείωσε ότι «κάποια από αυτά ξέρετε, είναι και σενάρια, θα έλεγα, φαντασίας. Ακούγονται πολλά, υπάρχουν πολλές σκέψεις. Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα ξέρουμε όλοι περισσότερα».



«Η απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για διακοπή των εργασιών στις Σκουριές, ύστερα από ανάκληση των σχετικών τεχνικών μελετών, δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στο οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή», αναφέρει την ίδια ώρα ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στον αντίποδα αυτής της καταστροφικής επένδυσης, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της περιοχής, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των εξορύξεων και ιδιαίτερα των αποκαταστάσεων, και θα σέβεται τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος και τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η απάντηση της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός"

Ερωτηθείς για την αιφνίδια απόφαση του υπουργού, η οποία άφησε εμβρόντητους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός», Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, δήλωσε έκπληκτος.

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε σήμερα για την απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να προχωρήσει σε αναστολή των τεχνικών μελετών Σκουριών και τμήματος της Ολυμπιάδος για λόγους, όπως αναφέρει, "παράβασης των όρων των τεχνικών μελετών". Η Ελληνικός Χρυσός ουδέποτε παρανόμησε και βρίσκεται τώρα σε φάση αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση 5.000 κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής», ανέφερε σχετικά.

«Σε κάθε περίπτωση όμως η Ελληνικός Χρυσός θα υπερασπισθεί με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει τόσο την πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά της στην περιοχή και στους κατοίκους της, όσο και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτήν», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)