Κυβέρνηση

08 Αυγούστου 2015 19:59

Βίτσας: Να μπούμε σε μια διαδικασία αναβάπτισης μέσα από τη λαϊκή εντολή

Την ανάγκη να υπάρξει μία ισχυρή κυβέρνηση με ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τονίζει ο Δημήτρης Βίτσας και… δείχνει εκλογές.

Βίτσας: Να μπούμε σε μια διαδικασία αναβάπτισης μέσα από τη λαϊκή εντολή
-



«Σήμερα εργαζόμαστε ώστε να κλείσει μια οριστική συμφωνία, στη βάση της προσωρινής συμφωνίας που έγινε στις 12 Ιουλίου, χωρίς επιπλέον προαπαιτούμενα και αυτό είναι το βασικό μας θέμα», επισημαίνει ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

«Έχω εκφράσει τη γνώμη, επειδή αυτή η συμφωνία έχει τρία μέρη, ότι η κυβέρνηση η οποία θα διαχειριστεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το χρέος, πρέπει να είναι μια ισχυρή κυβέρνηση με ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση, όπου θα υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας, που ανάλογα με το νόμο, θα ψηφίζεται από κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες πολιτικά ετερόκλητες», προσθέτει ο υπουργός και υπογραμμίζει πως «με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία αναβάπτισης και συγκρότησης μια τέτοιας κυβέρνησης μέσα από τη λαϊκή εντολή».

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο κ. Βίτσας τονίζει ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρχει απλή αναλογική σε όλους τους θεσμούς του κράτους, ξεκινώντας από τις βουλευτικές εκλογές, φθάνοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όπου αλλού εκδηλώνεται εκλογική διαδικασία. Η απλή αναλογική πρέπει να θεσμοθετηθεί και συνταγματικά, σε συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην είναι το εκλογικό σύστημα αντικείμενο, κάθε φορά, των συμφερόντων της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας και κυβέρνησης».

Ακόμη ερωτηθείς για το αν θα αποδεχθεί περικοπές σε αμυντικές δαπάνες, προσωπικό και υποδομές, που ζητούν οι δανειστές, σημειώνει πως «οι περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις αμυντικές δαπάνες είναι τεράστιες. Στόχος μας είναι να εξασφαλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως δύναμη αποτροπής, και παράλληλα να ενδυναμώνουμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Αυτός ο στόχος σημαίνει πως με βάση τις σημερινές μας δυνατότητες, να παράξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και συγχρόνως ν' αποκτήσει η αμυντική μας βιομηχανία το επίπεδο της εξωστρέφειας που απαιτείται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην χρειάζονται επιπλέον περικοπές».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)