Κόμματα

14 Ιουλίου 2015 07:25

Συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Η στάση του κόμματος της συγκυβέρνησης στην ψήφιση των προαπαιτούμενων καθορίζεται στη σημερινή συνεδρίαση. Κουίκ: Στη Βουλή τα πραξικοπήματα δεν περνούν.

-

Στις 8:30 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της στην επερχόμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Ο Πάνος Καμμένος είχε χθες συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος της οποίας δήλωσε ότι εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβερνητική προσπάθεια. Την ίδια στιγμή, επέκρινε τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας πως δεν θα την ψηφίσει.

Ο Υπουργός Άμυνας άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ως προς τη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα καθοριστούν σήμερα και οι απαντήσεις θα δοθούν εντός της ημέρας.

Η στάση του κόμματος της συγκυβέρνησης έχει βαρύνουσα σημασία καθώς, ενδεχόμενη αποχώρησή τους από αυτήν θα σηματοδοτούσε απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, χωρίς να παίζει ρόλο η – αμφιλεγόμενη – στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει «σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με εταίρους εκείνους που την ώρα που ο πρωθυπουργός διαπραγματευόταν σκληρά για την Ελλάδα, ανάμεσα σε τέσσερις ηγέτες της Ε.Ε., τα έδιναν όλα και ακρωτηρίαζαν την προσπάθεια», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού.

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Σταυρούλα Ξουλίδου, προσερχόμενη στη Βουλή, για τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι η ίδια δεν σκοπεύει να ψηφίσει τα μέτρα, καθώς «αυτά που ζητάνε είναι πολύ παραπάνω από αυτά που συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών». Εκτιμώντας ότι τα μέτρα «δεν θα περάσουν», σημείωσε ότι «τα μέτρα μπορούν να περάσουν από άλλα κόμματα, αλλά η κυβέρνηση δεν πέφτει».

Ερωτηθείσα για το αν θα αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα, αν θα δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, απάντησε ότι«Πρωθυπουργός υπάρχει, κυβέρνηση υπάρχει, είναι θέμα των δύο πολιτικών αρχηγών να αποφασίσει».

 

«Στη Βουλή τα πραξικοπήματα δεν περνούν. ΟΙ ΑΝΕΛ είμαι βέβαιος ότι  θα στηρίξουν την πατρίδα αλλά τα μέτρα είναι ασύλληπτα» δήλωσε ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ προσερχόμενος στη Βουλή.

«Θα δούμε τι θα συζητήσουμε στην ΚΟ, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω την κατά συνείδηση ψήφο των συνάδελφων.

«Η Ελλάδα ζει ιστορικές στιγμές, μέσα σε μια συνθηκολόγηση. Οι ΑΝΕΛ πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί. Είμαστε έτοιμοι για όλα» δήλωσε η βουλευτής Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Ο Νίκος Νικολόπουλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απάντησε στο αν θα ψηφίσει κατά συνείδηση, λέγοντας ότι «όλοι κατά συνείδηση ψηφίζουν. Εγώ ψηφίζω κατ’εντολή του ελληνικού λαού» και τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε μια μεγάλη τρικυμία. Η χώρα έχει καπετάνιο. Οι πολίτες δείχνουν ότι εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζεται να δοθεί σε αυτόν, ώστε όπως τα κατέφερε το Σαββατοκύριακο, να τα καταφέρει και τώρα».

Ερωτηθείς για την παραμονή των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση, επικαλέστηκε τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του κόμματος και συμπλήρωσε:

«Το πραγματικό δίλλημα δεν είναι αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε, αλλά ‘δραπέτης ή στα δύσκολα όρθιοι;’. Εμείς επιλέγουμε να σταθούμε όρθιοι στα δύσκολα που έρχονται». 

«Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ψηφίζουν κατά συνείδηση και με γνώμονα την εντολές που τους έδωσε ο λαός δύο φορές στις 25 Ιανουαρίου και στις 5 Ιουλίου, την ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος και το συμφέρον της χώρας και των πολιτών, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)