Ευρωπαϊκή Ενωση

08 Ιουλίου 2015 09:10

Σύνοδος Κορυφής: Οι δραματικές στιγμές πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ποιοι επιτέθηκαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ποιοι εξοργίστηκαν με την απόφαση για το δημοψήφισμα.

-

Μετά από 5 μήνες δράματος οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να δείξουν την πόρτα εξόδου στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, που αποκαλύπτει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης εξαπέλυσαν επίθεση στον Έλληνα Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι αποσταθεροποίησε το κοινό νόμισμα όλο αυτό το διάστημα, ενώ λίγο αργότερα η Γερμανίδα Καγκελάριος έδωσε επίσημο τελεσίγραφο.

Σε μια τεταμένη συνάντηση, γράφει το Bloomberg, οι Eυρωπαίοι ηγέτες είπαν στον Αλέξη Τσίπρα ότι απέτυχε να εκτιμήσει τις προσπάθειες των ευρωπαίων ψηφοφόρων και φορολογούμενων να βοηθήσουν τους Έλληνες και τον κατηγόρησαν ότι κλιμάκωσε τις εντάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με έξι αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο και οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε είπε πως «το πάρτι σε βάρος των άλλων στην Ελλάδα τελείωσε. Η Ευρώπη και το ευρώ σίγουρα δεν είναι έτοιμα να πληρώσουν για την ανεύθυνη συμπεριφορά της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Δημοσίως, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε είπε πως θα χρειαστεί ένα «θαύμα» για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζοζεφ Μουσκατ είπε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει ένα «τεράστιο χάσμα εμπιστοσύνης» με τους ευρωπαίους εταίρους.

«Έχουμε προετοιμάσει ένα λεπτομερές σενάριο Grexit», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πώς υποδέχθηκαν τον Τσακαλώτο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην «πρώτη επίσημη» κέρδισε την αποδοχή από τους συναδέλφους του, όμως γρήγορα το κλίμα έγινε αρνητικό. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, με αποτέλεσμα ορισμένοι να διερωτηθούν γιατί έπρεπε να «κόψουν» τις διακοπές τους για να πάνε στο Eurogroup.

«Περίμενα τόσα πολλά από τον νέο υπουργό, ο οποίος, ναι, μας έδωσε μια καλή παρουσίαση της κατάστασης στην Ελλάδα αλλά όχι προτάσεις», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ. «Ελπίζω μόνο οι Έλληνες να αντιλαμβάνονται όσο και το υπόλοιπο Eurogroup το πόσο επείγουσα και σοβαρή είναι η κατάσταση».

Plan B

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαίτησε από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσουν λεπτομερώς το σχέδιό τους για να προστατεύσουν το υπόλοιπο μπλοκ από τις επιπτώσεις ενός Grexit.

Και καθώς έφθανε ο Τσίπρας, η ρητορική εντάθηκε. Ο Μουσκατ είπε πως η συνεδρίαση πιθανότατα θα ήταν «χάσιμο χρόνου» καθώς οι Έλληνες έφτασαν με «άδεια χέρια».

«Δεν μπορείς να έχεις μια χώρα να απολαμβάνει το γλέντι, να ξοδεύει υπέρμετρα και να πληρώνουν όλοι οι άλλοι, περιλαμβανομένων των πολιτών μας που έχουν πολύ χαμηλότερες συντάξεις και μισθούς», είπε η Γκριμπαουσκάιτε.

Στην συνεδρίαση που ακολούθησε, ο Μουσκάτ και η Γκριμπαουσκάιτε ηγήθηκαν της «επίθεσης» κατά του Τσίπρα, ανέφερε στο Bloomberg ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε συνέντευξή του ο Μουσκατ είπε πως οι ηγέτες εξοργίστηκαν από την απόφαση του Τσίπρα για διενέργεια δημοψηφίσματος την ώρα που φαινόταν εφικτή μια συμφωνία. «Το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει εχθρικά αισθήματα στην κοινή γνώμη σε όλη την ΕΕ» είπε μετά τη Σύνοδο. «Έτσι, θέλαμε να είμαστε πιο σκληροί από ποτέ (με τον Τσίπρα) στα αιτήματά μας».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)