Κυβέρνηση

10 Ιουνίου 2015 09:25

Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε σκοπό να εφαρμόσουμε μνημόνιο

Πώς σχολίασε την τοποθέτηση Μητρόπουλου. Μόνο τίμια συμφωνία θα υπογραφεί, δήλωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε ότι η ρήξη είναι πάντα στο τραπέζι .

-

«Δεν έχουμε σκοπό να εφαρμόσουμε το μνημόνιο, τους εφαρμοστικούς νόμους» δήλωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αρνήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στο Πρωινό ΑΝΤ1 ότι «πρέπει να πούμε στο λαό ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο» και ξεκαθάρισε ότι «πάμε για μια τίμια συμφωνία που δε θα είναι μνημόνιο.

Έκανε σαφές ότι αν ήταν να υπογραφεί μνημόνιο, θα «συνεχίζαμε την 5η αξιολόγηση και θα έπρεπε να κάνουμε 7000 απολύσεις» και τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει μνημόνιο, γιατί δεν ζητάμε άλλα δανεικά».

Εξήγησε ωστόσο ότι, θα υπάρχουν επώδυνα μέτρα «η διαφορά είναι ότι θα τα λάβουμε, για να μπορούμε να ζούμε με τα έσοδα της χώρας και χωρίς μνημόνιο. Γι’αυτό προσωρινά θα έχουμε άδικο φορολογικό σύστημα».

Αναφερόμενος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις είπε ότι «ο λόγος που δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία είναι γιατί δεν υπογράφουμε μειώσεις στις συντάξεις».

Ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι αν υπάρξει συμφωνία θα είναι μόνο «τίμια συμφωνία» συμπληρώνοντας ότι «η προοπτική της ρήξης είναι πάντα υπαρκτή, αν οι δανειστές δεν υποχωρήσουν στα επώδυνα μέτρα».

Ερωτηθείς τι σημαίνει ρήξη,  είπε ότι «ρήξη σημαίνει όχι σε απαράδεκτα μέτρα».

«Γιατί να κάνουμε εκλογές αν συνεχίζουμε την ίδια πολιτική;» διερωτήθηκε και εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει «εφαρμόσει πολιτική που θα περιέχει αναδιάρθρωση του χρέους. Γι’αυτό πήγαμε στη Βουλή, ώστε όλα τα κόμματα να πουν ότι δεν περνάνε τα μέτρα».

Ο Υπουργός δήλωσε ότι «συζητάμε μόνο με βάση την ελληνική πρόταση» και πως «συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συμφωνία, προέβλεψε ότι θα υπάρξει «γιατί αυτή την εντολή έχουμε και επειδή η άλλη πλευρά δεν τη θέλει».

Ενώ απαντώντας στο αν αυτή η συμφωνία θα περάσει από το ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

«Για να υπάρξει όμως συμφωνία θα είναι τίμια, αλλιώς δεν θα βάλει την υπογραφεί δε θα βάλει την υπογραφή του ο Πρωθυπουργός. Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνει αποδεκτή και από το Κοινοβούλιο. Σίγουρα θα έχει επώδυνα μέτρα, όμως τα βάρη δεν θα πέσουν πάλι στους αδύναμους» είπε και σχετικά με τα μέτρα, εξήγησε:

«Χρειαζόμαστε τόσα μέτρα, όσα τα έξοδα για να έχουμε κοινωνική πολιτική.

Πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, για να μην χρειαζόμαστε δανεικά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Κατρούγκαλος συμπλήρωσε ότι «αν η τελευταία λέξη των εταίρων ήταν αυτή που μας είπαν την προηγούμενη εβδομάδα, η δική μας απάντηση θα είναι όχι» και εκτίμησε ότι σήμερα στην συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ και το Ζαν Κλοντ Γιούνερκ το βράδυ « θα έχουμε άσπρο καπνό το βράδυ, αλλά μόνο με τίμια συμφωνία».

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)