Γενικά

08 Ιουνίου 2015 08:33

Αγώνας δρόμου για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις

Υποχωρήσεις και «κόκκινες γραμμές» στις εντατικές συζητήσεις, με στόχο την κατάθεση αντιπρότασης στους δανειστές πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ –Ολάντ.

-

Πυρετός διεργασιών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να κατατεθούν άμεσα οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στους δανειστές. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη έτοιμο προσχέδιο της νέας πρότασης προς τους θεσμούς και σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντάται με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σε πολιτικό επίπεδο, ενώ στόχος είναι να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις πριν τη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο την Τετάρτη.

Χθες, η Αγκελα Μέρκελ συνομίλησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα της Ελλάδας, στο περιθώριο της Συνόδου G7. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.

Σε τεχνικό επίπεδο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με σκοπό να υπάρξει σύγκλιση των δύο πλευρών.

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, σχετικά με το προσχέδιο της αντιπρότασης της κυβέρνησης, αφορούν σε κείμενο με βάση τις προτάσεις που περιέχονται στις 47 σελίδες, αλλά με την προσθήκη μέτρων που πρότειναν οι δανειστές, κυρίως στον τομέα των δημοσιονομικών.

Οι δανειστές άλλωστε έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι οι προτάσεις της Αθήνας σχετικά με το δημοσιονομικό είναι ανεπαρκείς, αφού βασίζονται κυρίως στην αύξηση της φορολογίας και των εσόδων, μέτρα των οποίων η απόδοση είναι αμφίβολη (π.χ. εισφορά στις επιχειρήσεις).

Βάσει αυτών των δεδομένων, έχει προταθεί από την πλευρά των δανειστών, μεταξύ άλλων, ο δραστικός περιορισμός φοροαπαλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής , η κυβέρνηση επιμένει στην ύπαρξη τριών συντελεστών (6-11-23%) και όχι δύο συντελεστών (11-23%) που ζητούν οι δανειστές. Προβλέπεται, μάλιστα, στο σχέδιο της Ελλάδας ότι τα τρόφιμα θα «σπάσουν» σε δύο συντελεστές, με το 28% των τροφίμων να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή 23%.

Όσο αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να χαμηλώσει τις απαιτήσεις της και να ανεβάσει τον πήχη, από το 0, 6% του ΑΕΠ για το 2015 και το 1,5% του ΑΕΠ για το 2016. Στην πρόταση των δανειστών, προβλέπεται 1% για το 2015 και 2% του ΑΕΠ για το 2016. Οι πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να προτείνει πρωτογενή πλεονάσματα λίγο χαμηλότερα από αυτά που πρότειναν οι θεσμοί.

Στα σημεία στα οποία εμμένει η κυβέρνηση είναι το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί από την Αθήνα, το ενδεχόμενο να αυξηθεί η εισφορά των συνταξιούχων από το 4% στο 6% για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα εξοικονομούνταν 500 εκατ. ευρώ ανά έτος. Δεδομένη, τέλος, θεωρείται η αλλαγή στο σύστημα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, από την οποία θα προκύψει άμεσο κέρδος 100 εκατ. ευρώ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)