Κόμματα

05 Ιουνίου 2015 17:00

Φίλης: Αδιανόητες οι αξιώσεις των πιστωτών

«Επικαλούνται δεσμεύσεις που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος»

-


«Οι πιστωτές θέτουν στην διαπραγμάτευση αναδρομικώς, υπό τύπον τελεσιγράφου, αδιανόητες αξιώσεις, επικαλούμενοι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε ο Νίκος Φίλης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, επίσης, πως η λαϊκή εντολή για την εθνική διαπραγμάτευση, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι «να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέσα στην ευρωζώνη, αλλά χωρίς να συνεχιστεί αδιατάρακτη η υφεσιακή πορεία και η μνημονιακή λιτότητα».

Δημοκρατική εντολή, κατά τον κ. Φίλη, ο οποίος παραδέχθηκε και «κάποια λάθη» κατά τη διαπραγμάτευση, είναι «να εισέλθει η χώρα σταδιακά στην ανάπτυξη, με ριζική ρύθμιση του δημόσιου χρέους και αναπτυξιακή οικονομική στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Σφάλματα» στη διαπραγμάτευση παραδέχθηκε και ο Αλέκος Καλύβης. Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΒΗΜA FM, είπε πως «οπωσδήποτε κάποια σφάλματα μπορεί να διακρίνει κανείς. Εγώ θα έλεγα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη βάση συζήτησης, διότι όταν μπαίνεις σε μέτρα πολιτικής είναι σαν να αποδέχεσαι λίγο έως πολύ το πλαίσιο των δανειστών». 

Ο κ. Καλύβης εκτίμησε πως θα ήταν αλλιώς διαχειρίσιμη «μια λύση που θα είχε μέσα το θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ή ένα αναπτυξιακό πακέτο,  που θα έδινε προοπτική, από μια λύση, η οποία σου λέει «πάρε αυτά τα μέτρα» για να πάρεις την επόμενη δόση και μετά ξανά-μανά τα ίδια.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)