Κυβέρνηση

25 Μαΐου 2015 10:16

Χουντής: Ακόμη κι αν έχουμε τα χρήματα, να μην πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ

Πράγματι έχουμε βρεθεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να έχει προτεραιότητα τους μισθούς και τις συντάξεις, ανέφερε.

-



Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις 5 Ιουνίου, γιατί δεν έχει τα χρήματα, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Ο κ. Χουντής σημείωσε ότι προτεραιότητα έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ παραδέχθηκε ότι τάσσεται κατά της πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, ακόμη κι αν υπήρχαν τα χρήματα. «Είναι μία συζήτηση που δεν είναι τωρινή και δεν εννοώ στη διάρκεια αυτής της θητείας, της δικής μας κυβέρνησης, του τετραμήνου. Και παλαιότερα με τις προηγούμενες κυβέρνησης, κάποιες στιγμές είχε τεθεί το θέμα αν θα πρέπει να πληρωθούν ή όχι κάποια ομόλογα, ενδεχομένως η δόση του ΔΝΤ», ανέφερε σχετικά ο κ. Χουντής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία «διεκδικητική τακτική».

Το θέμα, όμως, «επί της ουσίας είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει ότι σήμερα με αυτή την πολιτική που έχει ακολουθηθεί από την πλευρά των δανειστών, με το ότι δεν τήρησαν τη συμφωνία ή δεν ήταν σαφώς προσδιορισμένη η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή θα υπάρχει κάποια ρευστότητα, πράγματι έχουμε βρεθεί στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί, όπως έχει δεσμευτεί, να έχει προτεραιότητα τους μισθούς και τις συντάξεις. Δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της όσο αφορά το ΔΝΤ, τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ερωτηθείς για το αν έχει την άποψη ότι δεν θα ψηφιστεί η συμφωνία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει και η κατεύθυνση που της έδωσε η Κεντρική Επιτροπή είναι να υπογράψει μία συμφωνία ή να πάει σε μία συμφωνία - λύση που να μην προδίδει τις προγραμματικές δεσμεύσεις σε γενική κατεύθυνση. Επομένως εφόσον αυτή είναι η δέσμευση, δεν θα βρεθεί κανένας μας σε αυτό το δίλημμα».

«Ακόμη και μια συμφωνία που να έχεις κάνει σημαντικές υποχωρήσεις, με συνέπεια ενδεχομένως να μας φέρει σε συνειδησιακή κατάσταση αν μπορούμε να το ψηφίσουμε, δεν είναι αποδεκτή από τους δανειστές, διότι θέλουν το παραπάνω που δεν μπορεί να το δώσει κανένας. Καταλάβατε που βρισκόμαστε;», συνέχισε ο κ. Χουντής και έκανε λόγο για «εκβιασμό» από την πλευρά των πιστωτών.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)