Γενικά

22 Μαΐου 2015 00:58

Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Επέμεινε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία εντός Μαΐου ο Πρωθυπουργός. Ποιά στάση τήρησαν οι άλλοι ηγέτες. Για καλό κλίμα κάνει λόγο η γερμανική πλευρά.

-

Όλο το φάσμα των ανοιχτών μετώπων στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, καθώς και η ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση των «προβλημάτων» της ελληνικής οικονομίας στον δρόμο προς την εδραίωση της ανάπτυξης, τέθηκαν επί τάπητος στην τριμερή συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα, Άγκελας Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ στην Ρίγα της Λετονίας.

Οι τρεις ηγέτες βρέθηκαν λίγο πριν από τις 11 το βράδυ - ενώ είχε προηγηθεί ένα δεκάλεπτο τετ α τετ της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Γάλλο Πρόεδρο - και αποχωρίστηκαν μετά από λίγο περισσότερες από δύο ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στους συνομιλητές του τα δεδομένα από την πορεία της διαπραγμάτευσης, επικαλέστηκε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κυρίως λόγω των υποχωρήσεων της ελληνικής πλευράς σε μία σειρά ζητημάτων και τόνισε ότι συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί, μέσω και της πολιτικής ώθησης από πλευράς των εταίρων, μία συμφωνία, ακόμη και πριν εκπνεύσει ο Μάιος.

Βασικός στόχος όπως αποσαφήνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι να αντιμετωπιστούν και τα κενά  διαθέσιμου ρευστού που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες και δη στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αναγκάζοντας την – βάσει των σημερινών εκτιμήσεων – να μην φανεί συνεπής στις αυξημένες υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της, που ξεκινούν με την δόση προς το ΔΝΤ ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ στις 5 Ιουνίου.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο ότι βασικό ζητούμενο για την Αθήνα είναι η κατάληξη σε μία συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που θα δώσει στην χώρα και την οικονομία ικανό χώρο και ανάσες ρευστότητας για την αντιμετώπιση όλων των εμποδίων της «φυγής της οικονομίας προς το καλύτερο», θέση την οποία οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας έδειξαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόθυμες να υποστηρίξουν εμπράκτως - ακόμη και με "προσωπική συνδρομή" τους - αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία, αναγνωρίζοντας ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος.

Η Κυβέρνηση δεν εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει για παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως τον Σεπτέμβριο, κάτι που σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση όσων τέθηκαν στην συνάντηση, βρίσκει σύμφωνους τον Φρανσουά Ολάντ και την Άγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα, όπως έλεγε σε συνομιλητές του Γερμανός αξιωματούχος  μετά την λήξη της συνάντησης, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε χαλαρό και φιλικό κλίμα κι επικεντρώθηκαν στην ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος, σκοπός για τον οποίο αποφασίστηκε οι τρεις ηγέτες να κρατήσουν "διαρκώς ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας" στο εξής.

Άλλες πηγές επεσήμαιναν ότι απο τους δύο συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ευνοϊκότερα διακείμενος στην ελληνική προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ αντιμετωπίζει μεν καλοπροαίρετα τις ελληνικές επιδιώξεις, ωστόσο επιμένει για σημαντική πρόοδο τις επόμενες ημέρες σε "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης όπως είναι το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ώστε να δρομολογηθεί μια συμφωνία.

Στην συνάντηση συμμετείχαν απο ελληνικής πλευράς, πέραν του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)